Френската полиция получи право да шпионира телефони

Френската полиция получи право да шпионира телефони Френската полиция трябва да може да шпионира заподозрени чрез дистанционно активиране на камерата, микрофона и GPS на техните телефони и други устройства, решиха депутатите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Част от по-широк законопроект за реформа на правосъдието, разпоредбата за шпиониране беше атакувана от левицата и правозащитниците като авторитарна харта за шпиониране, въпреки че министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети настоява, че тя ще засегне само "десетки случаи годишно".
Мярката, която обхваща лаптопи, автомобили и други свързани предмети, както и телефони, ще позволи геолокация на заподозрени в престъпления, които се наказват с най-малко пет години затвор.
Устройствата ще могат да се активират дистанционно, за да записват звук и изображения на хора, заподозрени в терористични престъпления, както и организирана престъпност.
Разпоредбите "пораждат сериозни опасения относно нарушаването на основните свободи", пише в изявление от май групата за цифрови права La Quadrature du Net.
Групата се позова на "правото на сигурност, правото на личен живот и на лична кореспонденция" и "правото на свободно придвижване и напускане", като нарече предложението част от "навлизане в режим на сигурност с тежка ръка".
Депутатите от лагера на президента Еманюел Макрон вмъкнаха поправка, ограничаваща използването на дистанционен шпионаж до "когато това е оправдано от естеството и сериозността на престъплението" и "за строго пропорционална продължителност".
Всяко използване на разпоредбата трябва да бъде одобрено от съдия, а общата продължителност на наблюдението не може да надвишава шест месеца.
А чувствителните професии, включително лекари, журналисти, адвокати, съдии и депутати, няма да бъдат легитимни цели.
"Далеч сме от тоталитаризма на "1984", романа на Джордж Оруел за общество, подложено на тотално наблюдение", каза Дюпон-Морети.
"Животът на хората ще бъде съхранен" чрез закона, добави той.
Оспорваната мярка, част от член, съдържащ няколко други разпоредби, беше гласувана от членовете на Националното събрание в рамките на по-широк законопроект за реформа на правосъдието, който си проправя път през парламента. 
06.07.2023, 13:19 часа
413 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha