Проф. Цоков: Променяме матурите заради ниските оценки, проверяваме училищата със слаби резултати

Проф. Цоков: Променяме матурите заради ниските оценки, проверяваме училищата със слаби резултати Ниските оценки на матурите тази година ни карат да променим изпитния формат. Това обяви министърът на образованието проф. Галин Цоков. 
По думите му ще бъдат прецизирани задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. "Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък", обясни министърът
Цоков уточни, че ще се консултират със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка.
"Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7-и клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове", каза проф. Цоков.
Той не подмина и учителските заплати. Според него се работи  по методика за обвързването на възнагражденията на педагозите с резултатите от изпитите. За целта се разработвала наредба за качеството на образованието. Цоков уточни, че от години у нас не действал стандарт за нивото на обучението.
Министърът уточни, че промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати..
08.07.2023, 15:45 часа
431 1
Коментари

Ама

08.07.2023, 19:17 часа
не тормозете дечицата с трудности , брей ! Нали после трябва да влязат във ВУЗ - овете с две и осемдесет и шест ! И ако оцелеят до края , да са лекари , инженери , политици , всякаква неграмотна паплач , която не може нищо , освен НЕТ - а . Трагедия!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha