Атракция на пътя! Странно превозно средство събра очите на шофьори във Врачанско /снимка+видео/

Атракция на пътя! Странно превозно средство събра очите на шофьори във Врачанско /снимка+видео/ „Те са тук!“ Така врачански шофьори коментират странно превозно средство, забелязано по пътищата във Врачанско в неделя. 
Футуристичното возило изглежда като излязло от фентъзи роман и учудените водачи се надпреварваха да го снимат и споделят в социалните мрежи, питайки се какво е това. 
Превозното средство е с размерите на голям куфар и прилича по-скоро на снаряд, отколкото на нещо друго. То е забелязано на пътя от Оряхово за Враца в неделната вечер, а по-късно и в самия областен център. 
Справка на агенция BulNews показа, че странното ППС е т.нар. веломобил. То се задвижва на педали, подобно на велосипеда, но е с аеродинамична форма и корпус, защитаващ от атмосферните влияния. С малко повече усилия, веломобилът може да развие скорост 30-50 км/ч на прав участък. 
Това обаче важи за ползването му в градски условия, като алтернатива на традиционните превозни средства. Всяка година в Невада, САЩ, се провежда състезание с тези превозни средства, където те могат да развият невероятна скорост. Интересен факт е, че години наред рекордът се държеше от българин, който създал уникален по дизайн и аеродинамичност веломобил, с който са достигнати 133.28 км/ч. 
Преди няколко години рекордът му бе надминат. Въпреки това успехите на нашенеца са увековечени в разказ на журналиста Иво Иванов, публикуван в книгата му „Кривата на щастието“. 
Можете да разберете повече за веломобила и българския му създател тук
Видео вижте ТУК и ТУК
11.07.2023, 08:50 часа
10053 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha