Започва Международният събор на прохода "Кадъ боаз"

Започва Международният събор на прохода "Кадъ боаз" Международният събор на прохода "Кадъ боаз", който се провежда между белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито, започва от днес, 21 юли и ще продължи до неделя.
Първия ден границата ще бъде отворена от 13:00 до 23:00 часа, българско време. По време на събора няма да се изисква представянето на документ за самоличност при преминаване на граничната линия. 
Тържественото откриване на международния събор ще се състои в събота от 10:00 часа. Церемонията по откриването ще започне с празничен водосвет, който ще се извърши от представители на духовенството от българска и сръбска страна.
Съборът е с богата културна програма, в която ще участват самодейни колективи както от българска, така и от сръбска страна. Няколко изложби ще съпътстват събитието. В събота границата ще бъде затворена в 24:00 ч., а в неделя – в 23:00 часа.  
По традиция на този събор свои стоки предлагат не само амбулантни търговци, но и производители от цялата страна. Среща си дават близки и роднини от двете страни на границата, разделени от политиката на двете страни. По време на събора стана традиция да се срещат български и сръбски сдружения. 
Съборът на "Кадъ боаз" се провежда от 1925 г., но на няколко пъти е бил прекъсван от властите. Граничен пункт е имало в миналото, но през 1960 г. е затворен. Днес отново има международно споразумение за отварянето му на прохода,  но изпълнението на ангажимента се бави. 
След приключване на събора мястото опустява. Остава само издигнатият през 2007 г. паметник, на който на български и сръбски език е написано: "На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя".
21.07.2023, 12:54 часа
748 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha