Започна подготовката за летния фестивал "Опера на върховете" на Белоградчишките скали

Започна подготовката за летния фестивал "Опера на върховете" на Белоградчишките скали Започна подготовката за осмото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". В първия двор на крепостта се монтират сцената и трибуната за публиката.
Фестивалът събира всяка година стотици любители на операта и балета от цял свят. Тазгодишното издание ще бъде открито с премиера на операта "Мадам Бътерфлай" на Джакомо Пучини на 4 август. Операта може да се гледа също на 5 и на 6 август.
Оперният спектакъл "Мадам Бътерфлай" е създаден в партньорство от Софийската опера и балет и творци от Южна Корея. Зрителите в Белоградчик са първите, които ще видят резултата от това сътрудничество, каза акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. 
В рамките на балетната програма на „Опера на върховете“ ще бъде представена "Кармина Бурана" - на 11 и 13 август, и класическият балет "Дон Кихот" - на 12 август.
"Опера на върховете – Белоградчишки скали" е новаторска идея на академик Пламен Карталов. Сценичните изяви сред красотата на Белоградчишките скали дават на публиката възможност по различен начин да усети произведенията. Много гости идват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе. 
„В това райско кътче на родината за осми път се организират фестивални вечери, в които операта, артистите, природата и публиката се съединяват в едно цяло", каза маестро Карталов. Продължаваме утвърдената вече традиция, категоричен е той.
24.07.2023, 16:53 часа
805 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha