МОН слага на нови основи професионалното образование

МОН слага на нови основи професионалното образование Министерството на образованието очаква в рамките на следващата календарна година да успее да постави на нови основи развитието на професионалното образование. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Мариета Георгиева.
Тя посочи, че по отношение на професионалното образование и обучение предстои сериозна промяна, свързана със съществено изменение на списъка на професиите. Това е тема, по която работим съвместно с почти всички министерства, работодатели и социални партньори, тъй като касае не само училищното образование, а и професионалната квалификация на възрастните, включително ученето през целия живот, подчерта Георгиева.
Тя заяви, че предстои да започне изпълнението на промяната в Закона за професионалното образование и обучение, като са почти финализирани текстовете, които ще бъдат променени.
Предвижда се в списъка с професиите да отпаднат специалности, като се изключат от списъка професии, които вече нямат приложимост, а се предвидят такива с поглед към бъдещето и които са търсени на пазара на труда. Идеята е така да се даде възможност подготовката на бъдещите специалисти да бъде още по-широкопрофилна. Това ще бъде подплатено с цялостна преработка на стандартите за обучение по професиите, които ще са комплектовани със съответните инструменти за изпитване, учебни програми и планове. Цялата дейност ще се извършва съвместно с участието на представители на образователните институции, бизнеса, висшите училища и работодателските и синдикалните организации.
"Очакваме да подредим системата по един нов и добър начин, който да осигури необходимите специалисти, които да отговорят на предизвикателствата на новите технологии и развитието на икономиката като цяло", обобщи Георгиева.
Предвид нуждите на пазара на труда друга част от промените включват възможности за кратки обучения и гъвкави програми. Предвижда се възможност за провеждане на сертифицирано обучение на ниво единица резултат от ученето - съвкупност от конкретни знания, умения и компетентности, които позволяват да бъдат натрупвани и трансферирани между отделните професии.
Заложени са и някои промени, свързани с предотвратяване на вече установени проблеми по отношение на дуалното обучение, както и на затруднения, които в момента законът създава за функционирането на центровете за професионално обучение.
Промяната върви паралелно със създаване във всяка област в страната на центрове за високи постижения в професионалното образование. Идеята е да се съберат всички заинтересовани страни, за да може да се осигури такава квалификация на младите хора за професионално образование, която да доведе до качествена промяна в работната сила по отношение на нейната квалификация.
29.07.2023, 11:16 часа
279 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha