Трима артисти ще живеят и творят във видинското село Кошава за месец

Трима артисти ще живеят и творят във видинското село Кошава за месец Художничката Антоанета Куик, фотографът Евгени Младенов и илюстраторката Илияна Григорова ще живеят един месец в село Кошава в рамките на „Резиденция Баба“ 2023, каза кметът Галина Николова. Творците ще бъдат в населеното място до 11 септември и всеки ще задълбочи работата си в избран от него проект.
Селото се съживи, те са лъчезарни, внимателни и много добри млади хора, допълни още кметицата. В селото до вчера бяха и петима гост-артисти - скулпторът и реставратор Калин Михов, скупторката и преподавателка Галина Станева, Мира Владимирова и Инна Павлова с проекта си Полетът (Flight - портрети за слушане) и Христина Митовска, арт терапевтка.
Те направиха изложба с портрети на хора с тежки съдби и чрез слушалка можехме да чуем техните истории. Организираха и среща с децата в парка, където те правиха гимнастика и рисуваха, събраха се и родителите им и стана прекрасно. После хората от селото разказваха за сънищата, които са се запечатали най-много в съзнанието им и ги тълкуваха, разказа за програмата на гост-артистите Николова.
Много съм впечатлена от резидентите. Направихме подобаващо изпращане на петимата гост-артисти в селото с влашка рибена саламура, добави Детелина Динова, председател на читалището в селото.
"Резиденция Баба" е инициатива на сдружение „Фабрика за идеи“, която свързва млади хора от градовете и възрастни в села из цяла България. Пилотното издание на резиденцията бе през лятото на 2015 г. в родопските села Дряново, Джурково, Манастир и Югово. През 2019 г. акостира на дунавския бряг в селата Кошава, Неговановци и Синаговци (Видин) с 15 резиденти, а през 2020 г. в с. Делейна (Брегово) и през 2021 г. - в с. Салаш (Белоградчик) с по 10 резиденти./БТА
17.08.2023, 13:57 часа
761 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha