Русия не може да получи 39 млрд. долара за продаден в Индия нефт

Русия не може да получи 39 млрд. долара за продаден в Индия нефт След като увеличиха 11 пъти доставките на петрол за Индия и започнаха да търгуват в национални валути поради западните санкции, руските износители са изправени пред невъзможността да получат пари за продадените суровини.
Около 39 милиарда долара са заседнали в индийски банки и петролните компании не могат да ги върнат в Русия, каза източник от банковите кръгове пред агенция Ройтерс.
Това включва индийските рупии, които износителите получават вместо световните валути. Според банкера проблемът, който съществува от миналата година, е придобил колосални размери: от гледна точка на валутния курс, зависналата сума е около 3.6 трилиона рубли. Сумата се равнява на годишния бюджет на цялата програма за подкрепа на националната икономика (3.5 трилиона рубли), почти три годишни бюджета на цялата система на висшето образование (1.36 трилиона рубли годишно) и над 11 годишни бюджета на големи региони, като Новосибирск или регионите на Нижни Новгород (300 милиарда рубли).
В момента е невъзможно да се използват рупиите, които Русия получава за стоки, продадени на Индия. Изтеглянето на рупии от Индия е блокирано от местни разпоредби: Индийската централна банка забранява циркулацията на своята валута извън страната. Доставките на стоки от Индия, за които може да се харчат рупии, са нищожни: през януари-май 2023 г. те възлизат на едва 639 милиона долара, докато руският износ за индийския пазар е 40 пъти повече – 26.5 милиарда долара.
Все още не е намерено решение, призна президентът на Конфедерацията на индийската индустрия Динеш на брифинг в Делхи на 16 август. Причината за търговския дисбаланс са санкциите, наложени на Русия, каза той: поради това разплащанията в долари са твърде рискови. "(Натрупани от руски компании) значително количество рупии не може да се използва. Сега продължаваме да търсим механизъм", казва Динеш (цитиран от "Ведомости").
Търсенето на решение продължава поне от миналата есен и досега е напразно, пише "Москоу таймс".
Управляващият директор за развитието на Московската борса Кирил Пестов се оплака още през март, че рупиите не могат да бъдат внесени в Русия и конвертирани в рубли. Според него руските компании са трупали рупии от средата на миналата година и Москва е чакала подходящи решения от Централната банка на Индия. Но такива не са последвали.
До нищо не е довел и опитът да се договори закупуването на стоки за рупии. Още през ноември делегация от руски официални лица посети Ню Делхи и представи списък от около 500 стоки, които Индия може да продаде на Русия. Тя включваше бутала, маслени помпи, бобини за запалване, брони, оборудване за текстилната промишленост, включително конци и багрила, и почти 200 продукта за металургията. През януари се проведе второ посещение, но осем месеца по-късно процесът не е помръднал от мъртвата точка.
"Това е проблем", призна руският външен министър Сергей Лавров на среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Индия през май. Трябва да използваме тези пари. Но за да стане това, тези рупии трябва да бъдат конвертирани в друга валута и това сега се обсъжда.
18.08.2023, 10:53 часа
496 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha