Политолог: "Лепилото" на управляващата коалиция е геополитическата ситуация, в която се намираме

Политолог: "Лепилото" на управляващата коалиция е геополитическата ситуация, в която се намираме Убийството на Алексей Петров не ще разклати правителството. Това каза политологът Теодор Славев.
"Няма връзка между политическия дневен ред и убийството на Алексей Петров. Тази "сглобка“ започна да работи много трудно, с искри между двете коалиции, но все пак работи и функционира. Едно от нещата, които показват, че "има масло в "сглобката“, са назначенията, които се правят – председател на Сметната палата, шеф на БНБ. Това означава, че е намерен механизъм да се случват тези назначения, които може би са най-невралгичната част във всяко едно управление. Не мисля, че този случай ще разклати правителството“, обясни той.
Според него думите на бившият вътрешен министър Иван Демерджиев, че "Алексей Петров е архитект на "сглобката“ между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС“, са част от политическата риторика. Славев припомни, че в публичното пространство се появи информация, че Демерджиев може да бъде кандидат-кмет в Пловдив на предстоящите местни избори.
"Не е по силите на един човек да бъде парламентьор, да бъде дизайнер на толкова сложна формула като едно правителство или парламентарно мнозинство. Това не е по силите на нито един човек. Политиката е колективно дело, в нея участват много хора. Не мисля, че има високо участие и силна роля на Алексей Петров в настоящото правителство“, обясни политологът.
Според него лепилото на тази коалиция е геополитическата ситуация, в която се намираме.
"Това е моралното обяснение защо съществува коалиция между доскорошните най-свирепи опоненти. Това лепило, разбира се, много скоро може и да започне да изсъхва, зависи как се развива ситуацията“, поясни той.
Теодор Славев не очаква извършителят на покушението срещи Алексей Петров да бъде разкрит.
19.08.2023, 16:29 часа
467 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha