Община Монтана финансира проучване върху историята, традициите и културата на ромите

Община Монтана финансира проучване върху историята, традициите и културата на ромите Община Монтана обяви обществена поръчка за провеждане на историографско и етнографско проучване върху историята, традициите и културата на ромите в региона и кампания по представянето им в училищата. 
Познаването на историята на етническите общности е от ключово значение за хармоничното съжителство и преодоляването на стереотипите. Ромите в България се числят към различни групи с различен произход и традиции - миллет, рудари, калдараши/бакърджии, йерлии и други. В отделните части на страната общностите са формирани по различен път и са налице различни регионални различия. По различен начин се развива и съдбата им през ХХ век и в първите десетилетия на ХХI. 
Познаването на историята и традициите на ромския етнос е от ключово значение за преодоляване на стереотипите и справяне с маргинализацията. Взаимното уважение между етносите се формира на базата на добро познаване на историята и традициите на другия. 
За осъществяването на тази проектна цел се предвижда да бъде проведено цялостно проучване на историята на ромите в Монтана и региона, което да позволи по-добро опознаване между етносите и преодоляване на "бели петна" в споделената историческа памет. Отчитайки факта, че историята на ромските общности е сравнително слабо проучена, чрез тази дейност от една страна ще се допринесе за запълването на "белите петна" в историята на Северозападна България, а от друга - ще се позволи създаването на усещане за принадлежност у ромската общност, която ще започне по-силно да се асоциира с общината и останалите общности, с които трайно е съжителствала назад във времето. Същевременно чрез натрупването и обработването на исторически и етнографски данни за ромските общности и поднасянето й в достъпен вид ще се насърчи тяхното опознаване от страна на мнозинството и по този начин ще се работи за преодоляване на стереотипите и сегрегацията. Подобни практики вече са ефективно тествани в други части на България и дават несъмнени положителни резултати.
Избраният от общината изпълнител трябва да събере наличната информация в източници като библиотеки, музеи, архиви и др., да анкетира жители на региона, след което да обобщи резултатите и да издаде книжно тяло и електронен вариант. В проекта е заложено още изготвяне на презентация за широката общественост и представянето й, както и провеждане на краеведчески час с подбрано съдържание във всички училища в общината. 
Предвидената сума за изпълнението на поръчката е 5 868 лв.
 
23.08.2023, 08:40 часа
3083 1
Коментари

Циганин от Мадан-Монтанско

23.08.2023, 22:37 часа
По-голяма глупост не бях чел, тия грантове са ви изпили мозъка.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha