Поставиха контейнери за зелени биоразградими отпадъци в Лом /снимки/

Поставиха контейнери за зелени биоразградими отпадъци в Лом /снимки/ 93 контейнера, специално предназначени само за зелени и/или биоразградими отпадъци, разположиха от ОП „Чистота-Лом“ в града. Съдовете са кафяви на цвят и са обозначени със стикери за предназначението им.
Събраните зелени и/или биоразградими отпадъци ще се извозват в новооткритата инсталация край кв. "Моминброд", където ще се преработват в компост. 
„Призоваваме нашите съграждани да бъдат отговорни и съвестни и да използват новите контейнери само по предназначение и да ги пазят. Само така, с общи усилия, можем да подобрим количеството на отпадъците и градът ни бъде чист“, заявиха от ОП „Чистота-Лом“
Компостиращата инсталация е изградена на площ от 16 467 кв. м. в местността „Под шосето“ край кв. "Моминброд". Тя е с капацитет над 3 000 тона годишно и ще обслужва близо 25 000 жители. Закупена е специализирана техника за разделно събиране, транспортиране и преработка на зелени и/или биоразградими отпадъци. Проектът ще намали разходите за извозване на отпадъците до регионалното депо в Монтана, ще се подобри разделното събиране, а в резултат на инвестицията зелените отпадъци ще се превръщат в компост. 
Компостиращата инсталация осигурява работа на 12 души. 
Общата стойност на проекта „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени/и/или биоразградими отпадъци, гр. Лом“, е 3 213 756,60  лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 2 410 619,56 лв. eвропейско и национално финансиране, а съфинансирането от Община Лом е в размер на 803 137 лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски структурни и инвестиционни фондове.
28.08.2023, 12:36 часа
324 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha