Недоволство в Ереван: Защо Русия се оттегля от Южен Кавказ

Недоволство в Ереван: Защо Русия се оттегля от Южен Кавказ Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Русия се отдалечава от Южен Кавказ.
"Виждаме, че Русия сама напуска региона поради стъпките, които предприема или не предприема", каза той в интервю за италианския вестник La Repubblica, излъчено от Обществената телевизия на Армения.
Според премиера, Лачинският коридор, който трябваше да бъде под контрола на руските миротворци, вече не е контролиран от тях.
"Може да има две причини: или Руската федерация не може, или не иска да запази контрола над Лачинския коридор", каза Пашинян.
По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че е неправилно да се обвиняват руските миротворци за ситуацията.
Единствен път от Нагорни Карабах към Армения, Лачинският коридор, остава затворен. Според арменската страна той е бил блокиран на 12 декември 2022 г. от група азербайджанци, след което Баку официално е установил контролно-пропускателен пункт на границата с Армения близо до моста Хакари.
Населението на Нагорни Карабах получава хуманитарна помощ със съдействието на руските миротворци и Международния комитет на Червения кръст.
След престрелка между арменски и азербайджански граничари на 15 юни Баку забрани доставката на каквато и да е хуманитарна помощ за Нагорни Карабах.
03.09.2023, 12:45 часа
496 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha