Д-р Георги Гаврилов: Няма да позволим закриване на Горското стопанство в Лом /снимки/

Д-р Георги Гаврилов: Няма да позволим закриване на Горското стопанство в Лом /снимки/ „Категорично сме против закриването с министерска заповед на „Горско стопанство“ – Лом и преминаването му към „Горско стопанство“ – Монтана. Призовах ломчани и събрахме над 2400 подписа на наши съграждани против закриването, отделно има още една подписка с около 1400 подписа, за запазването му са и кметовете на съседните четири общини, които се обслужват от Горското в Лом. През годините Михайловград и държавата ни взеха НАП, взеха ни НОИ, искаха и Районния съд да закриват, взеха ни какво ли още не, сега искат и Горското, само Дунава ли ще ни остане?“, заяви кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов на среща с директора на „Северозападно държавно предприятие“ – Враца инж. Веселин Нинов, директора на „Държавно горско стопанство“ – Лом Георги Генев, служители на стопанството, граждани и журналисти.
„Няма логика Горското стопанство в Лом, в което влизат и общините Брусарци, Якимово, Вълчедръм и Медковец или общо 5 общини, да се закрива и слива с Монтана, където са 2 общини! И, ако е наложително такова закриване на едното и сливането му с другото, то логиката е Лом да остане!“ – категоричен е кметът.
Според инж. Веселин Нинов, реакцията на гражданите показвала „дълбоко неразбиране“ на заповедта на министъра, въпреки че с нея се закрива ТП ДГС-Лом, защото ставало дума за преминаване на ломското към монтанското, но щели да се запазят сградния фонд и работните места. Причината за преминаването на ломското към монтанското стопанство е, че фондът и на двете бил сравнително малък, със сходен персонал, което не позволява самоиздържането им ако са поотделно и било по-добре да се „оптимизира“ персоналът. От сливането на двете стопанства нямало да пострада и административното обслужване на гражданите от Лом и съседните четири общини. Според инж. Веселин Нинов, ломското горско стопанство имало малко по-лоши финансови резултати от монтанското.
„От 6 години съм директор на „Горско стопанство“ – Лом и смея да твърдя, че за тези години успях, заедно с моите служители, да извадя стопанството от финансовото блато, в което то беше изпаднало. Структурата на лесофонда на Монтана и Лом са различни, те залесяват много по-малко от Лом, ние имаме повече гора от тях“, заяви директорът Георги Генев.
Веселин Нинов отново подчерта, че въпреки закриването на ломското и преминаването му към стопанството в Монтана, сградният фонд и работните места щели бъдат запазeни, като на директора и на счетоводителя ще бъдат предложени други позиции.
„Ломчани не заслужават подобно отношение, не може с лека ръка да се закрива нещо, което е създадено преди 80 години. Моята и на подкрепилите ни хора от петте общини позиция остава непроменена – ако се налага преструктуриране, то монтанското горско стопанство е логично да премине към ломското и ние няма отстъпим от това“, категоричен бе кметът д-р Георги Гаврилов.
05.09.2023, 15:27 часа
776 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha