Ето в колко часа трябва да вечеряте, за да се отървете от излишните килограми

Ето в колко часа трябва да вечеряте, за да се отървете от излишните килограми

Много хора, които се опитват да отслабнат, също обръщат внимание на времето, когато се хранят, особено вечер.
Изследванията всъщност показват, че времето, в което се храним, е наистина важно, посочва и диетоложката Кимбърли Уайман.
Кимбърли се позова на научно проучване от 2021 г., публикувано в British Journal of Nutrition, което показва, че хората, които са вечеряли по-рано по време на програма за отслабване, са загубили повече тегло от хората, които са следвали същата програма, но са яли по-късно.
"Изследователите предполагат, че това може да се дължи на ефекта на късното хранене върху циркадните гени, което означава, че хората, които ядат късно, са по-податливи на трудности при отслабване, обяснява тя.
Друго научно изследване, публикувано в списание Cell, подкрепя това. Проучването показа, че късното хранене нарушава циркадния ритъм на тялото и предполага, че може да затрудни отслабването.
"Вашето тяло е проектирано да бъде в кетогенен режим, докато спите, което означава, че черпи от запасите от мазнини за енергия. Ако ядете късно, нивата на инсулин се повишават и пречат на този процес, казва диетологът Линси Алън.
Участниците, които успешно са отслабнали като част от гореспоменатото проучване, са вечеряли между 19:00 и 19:30 часа. Групата, която не е успяла да отслабне, е вечеряла между 22:30 и 23:00 часа.
"Най-често срещаният вечерен навик, който затруднява хората да отслабнат, е прекомерното похапване преди лягане. Хората са изтощени от дълъг ден, сядат, пускат телевизора и ядат повече калории, отколкото може би са планирали, защото не обръщат внимание. Това трябва да се промени", каза Кимбърли.

07.09.2023, 13:39 часа
685 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha