Общинските съветници в Монтана отказаха референдум за фотоволтаици на язовир Огоста

Общинските съветници в Монтана отказаха референдум за фотоволтаици на язовир Огоста Общинският съвет в Монтана отказа произвеждането на местен референдум в язовир Огоста да бъде изградена фотоволтаична централа за производството на електроенергия. В решението се посочва, че въпросът не е от местно значение и не е от компетентност на органите на местното самоуправление в община Монтана. 
„Язовир Огоста е 100 % държавна собственост. Въпросът за неговото ползване е от национално, а не от местно значение. Той е стратегически обект с национално значение. Язовирът се намира на територията на общините Монтана и Берковица”, поясни пред съветниците кметът Златко Живков.
Инициативен комитет внесе подписка в община Монтана за местен референдум по следния въпрос „Съгласни ли сте язовир Огоста да не бъде използван за изграждане на соларна фотоволтаична централа за производството на електроенергия на неговата територия”. Подписката е подкрепена от 7400 души.
„Некоректни записи – 2201, това е близо една трета от подписката, която е некоректна, в това число: грешни данни в ЕГН – близо 1000; брой лица, които нямат постоянен адрес на територията на община Монтана – 548; брой повторени лица в записа – 232. Нека да дадем право на държавните органи да се произнесат дали в крайна сметка това е коректно или некоректно“, посочи Златко Живков.
С пълно единодушие съветниците подкрепиха решението, което зачете председателят на общинския съвет Иво Иванов.
"Отказва произвеждането на местен референдум по въпроса „Съгласни ли сте язовир Огоста да не бъде използван за изграждането на соларна фотоволтаична централа за производство на електроенергия на неговата територия, тъй като не са налице предпоставките на член 26, алинея 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, а именно – въпросът не е от местно значение и не е от компетентност на органите на местно самоуправление в община Монтана. Това гласуваме. 29 гласували, 29 - „За“. Становището се приема и отказваме провеждането на такъв референдум по така зададения въпрос“, каза Иванов.
08.09.2023, 10:09 часа
1095 1
Коментари

Чудо е с тия фотоволтайци

08.09.2023, 11:05 часа
Явно пак се е намърдал някой голям играч близък до властта, щом се случват такива работи
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha