ЕС не признава проведените избори в Русия и завзетите области от Украйна

ЕС не признава проведените избори в Русия и завзетите области от Украйна

Европейският съюз категорично осъжда произвеждането на незаконните т. нар. "избори" в Крим и Севастопол, както и в части от украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Това се посочва в изявление на Жозеп Борел, представител на ЕС по външната политика и сигурността, по повод последните местни избори в Русия и посочените завзети украински области.
"Решително отхвърляме този пореден безполезен опит на Русия да узакони незаконния си военен контрол и опит за присвояване на части от Украйна. Това представлява поредно явно нарушение на международното право, включително на Устава на ООН и независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заяви Борел.
"Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в провеждането на тези избори, ще понесат последствията от тези незаконни действия", добави върховният представител.
Той отбелязва, че изборите в Украйна са преминали на фона на принудително и незаконно предоставяне на паспорти от страна на Русия, включително на деца; принудително изселване; широко разпространени нарушения и злоупотреби с правата на човека; както и сплашване и репресии срещу украински граждани, от страна на руските власти, във временно завзетите области от Украйна.
"Властите засилиха вътрешните репресии, като въведоха военна цензура и гонения срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове с помощта на законодателство и политически присъди. Това доведе до ограничения на гражданските и политическите права, възпрепятства много кандидати да се явят на изборите и ограничи избора на руските избиратели и достъпа им до точна информация за кандидатите", се посочва още в изявлението.

11.09.2023, 16:30 часа
367 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha