Сарафов издаде указания как да се изземват колите на пияни шофьори

Сарафов издаде указания как да се изземват колите на пияни шофьори Колите на шофьорите, установени от МВР, че карат след употреба на алкохол или наркотици, не следва да бъдат изземвани в рамките на разследването. Те трябва да бъдат приобщени като доказателства, а
след повдигането на обвинение на конкретния шофьор, прокурорът внася искане за обезпечаване на отнемането на превозното средство.
Това се разбира от методическите указания на главния прокурор Борислав Сарафов във връзка с измененията и допълненията на Наказателния кодекс за престъпления по транспорта, влезли в сила в началото на август и предизвикали остри критики. Те предвиждат при установяване на шофьор, който кара след употреба на алкохол и наркотици, колата да се отнема. Подобна хипотеза не е предвидена за случаите, когато има катастрофи с жертви. МВР обаче побърза да се похвали, че мярката е дала ефект, въпреки краткият срок на нейното прилагане.
От указанията на Сарафов се затвърждава, че само съдът може да наложи отнемането на автомобила, а не и органите на разследването.Когато колата не е собственост на обвиняемия, ще се иска запор на такава част от имуществото му, която съответства на стойността на колата. Когато колата е била иззета по дело за шофиране след алкохол или наркотици, а не е собственост на обвинения, незабавно след запорирането ѝ и след приключването на оценителната експертиза, се преценява възможността за връщането ѝ на собственика, става известно още от указанията.
"Превозното средство следва да бъде внимателно огледано, описано в съответния протокол и фотографирано, като се вземат мерки да не се повреди или измени, включително да се запечата и посочи място за неговото съхранение, съобразно с предстоящите действия по разследването", пише Сарафов до колегите си. Според указанията е редно да се прецени спрямо конкретната ситуация необходимостта приобщеното като веществено доказателство превозно средство да се съхранява до приключване на разследването.
От инструкциите се разбира още, че приобщаването на превозното средство не налага във всички случаи неговото задължително изземване.
Това би трябвало да става при предизвикана по непредпазливост катастрофа от пиян или дрогиран шофьор, при която имапричинени телесни повреди или жертви, е препоръчително колата да се иззема като веществено доказателство и да се пази до края на досъдебното производство.
Причините - тези разследвания са сложни и доказването на престъплението е свързано с установяване на механизма на причиняване на смърт и телесни повреди.
За разследването на случаи на шофиране с над 1.2 промила алкохол, след употреба на наркотици и когато това е извършено повторно или след осъдителна присъда за същото престъпление, главният прокурор указва, че "приобщаването на превозното средство следва да е адекватно на конкретната следствена ситуация".
14.09.2023, 13:48 часа
555 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha