С тържествена церемония: СУ “Христо Ботев“-Враца посрещна учениците за новата учебна година /снимки/

С тържествена церемония: СУ “Христо Ботев“-Враца посрещна учениците за новата учебна година /снимки/ Средно училище „Христо Ботев“ – Враца посрещна тържествено учениците си за новата учебна година, видя репортер на агенция BulNews.
„Денят, в който децата на България тръгват на училище, е вълнуващ празник за всички. Празник на новото начало, на надеждите и предизвикателствата по пътя на образованието. Днес светът е променен, но образованието си остава непреходна ценност. На добър час“, поздрави всички ученици директорът на школото Виктор Кръстев и удари първия звънец.
На празника присътваха: Негово Висопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, Калин Каменов – Кмет на Община Враца, Росенка Кабатлийска – Старши експерт в РУО - Враца, Александър Александров – Главен експерт в Областна администрация – Враца, Красимир Ангелов – Общински съветник.
Както всяка година, така и тази, бе реализиран успешно нов прием: две паралелки първи клас, четири - пети клас, и две паралелки след завършен 7. клас: профилирана паралелка с профил „Обществени науки – История и цивилизации“ и професионална паралелка със специалност „Асистент на лекар по дентална медицина“, и специалност „Социална работа с деца и семейства в риск“, която е нова за училището и единствена в област Враца. Учениците, записани в тази специалност ще изучават психология /социална, консултативна, педагогическа, детска/, което предизвика голям интерес у учениците и общността.
Със старта на учебната година, в едната паралелка 1. клас ще се реализира внедряване на игрови подходи по метода на д-р Мария Монтесори и за целта класната им стая ще бъде специално оборудвана за нуждите и развитието на децата съобразно иновативния метод.
Учебната година стартира с 685 ученици, разпределени в 27 паралелки от I до XII клас, като учениците, обхванати в целодневно обучение са 346.
Училищната среда е приведена в пълна готовност за присъствени учебни занятия на учениците, съгласно нормативните изисквания на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката.
Методологията на обучението в електронна среда, разработена по време на епидемиологичната обстановка, е усъвършенствана и адаптирана за ефективен съпътстващ метод на обучение.
Училището продължава провеждането на едносменен режим на обучение, като учебните занятия за всички ученици ще започват в 8 часа.
Учениците от 1-ви до 7-ми клас ще се обучават в централната сграда, а учениците от 8-ми до 12-ти клас ще провеждат занятията си в База 2 на Средно училище „Христо Ботев“ - Враца, чиято сграда и дворно пространство са освежени за пълния комфорт на учениците. За тази учебна година в базата е изградена чисто нова, модерна и просторна класна стая. Учениците от гимназиален етап ще провеждат профилираното си обучение в кабинета по история и STEM лабораторията. Кабинетът по история вече е реновиран и модернизиран. В него може да се видят реплики на два от най-емблематичните за българската история предмета - мечът и пръстенът с монограм от погребението на хан Кубрат. В кабинета е изградена и витрина за временни експозиции и библиотека, които ще се обогатяват с артефакти и за в бъдеще.
Спортните си часове и занимания, гимназистите ще провеждат в многофункционалната спортна зала, тъй като те са заложени в седмичното им разписание като последни за съответния учебен ден.
15.09.2023, 10:51 часа
5048 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha