Треснаха актове на „Димитър Маджаров“ и „Саяна“ за овчето сирене менте

Треснаха актове на „Димитър Маджаров“ и „Саяна“ за овчето сирене менте Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу „Димитър Маджаров - 2“ ЕООД и „Милки Груп Био“ ЕАД. Причината са констатирани несъответствия в съдържанието на четири вида „овче сирене“ при извършване на тестове от „Сдружение за достъпна и качествена храна“.
„Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни международна лаборатории тестове на 10 вида български овче сирене и кашкавали, показаха, че само един вид от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко“, съобщиха от Сдружението.
Изследванията фрапирали дори екипа на лабораторията
и по-конкретно резултатът на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани. Производителят е сред водещите фирма в бранша, уточнява money.bg.
В тази връзка от КЗК извършили предварително проучване, като
изискали информация и доказателства от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) за лабораторни изследвания на продуктите "овче сирене".
От БАБХ обяснили, че са взели четири проби овче сирене от търговската мрежа от произволно избрани партиди, което е произведено от посочените в сигнала млекопреработвателни предприятия.
Пробите са изпратени в лаборатория в Хърватия, определена поради използването на акредитиран метод за откриване на казеин от краве мляко в млечни продукти от овче, козе, биволско мляко и смеси от тях.
В резултат от проведените лабораторни изпитвания в две от пробите е установено наличие на краве мляко - овче сирене „Саяна“ (производител „Милки Груп Био“ ЕАД) и овче сирене „Димитър Маджаров“ (производител „Димитър Маджаров - 2“ ЕООД).
В тази връзка на двете компании са издадени актове за установяване на административно нарушение.
В тях е посочено, че потребителите са заблудени от означеното на етикета на продуктите „100% овче мляко“.
„Димитър Маджаров 2“ ЕООД е сключило споразумение с ОДБХ Пловдив, което е приключило със събиране на наложената санкция. „Милки Груп Био“ ЕАД е сключило споразумение ОДБХ Хасково, по което процедурата все още не е приключила.
От „Димитър Маджаров - 2“ засега не коментират.
29.09.2023, 14:05 часа
6397 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha