Нов директор пое Дунав мост 2

Нов директор пое Дунав мост 2 Смесеното българо-румънско дружеството "Дунав мост 2 Видин-Калафат"-АД има нов изпълнителен директор, пише "Фокус". На мястото на досегашния инж. Людмил Димитров, е назначен адвокат Васил Бенов. Смяната е станала на проведено Общо събрание на Надзорния съвет на дружеството, в което са участвали членовете му - по двама представители на България и Румъния.
Промяната е вписана в Търговския регистър на 6 октомври т.г. Новите трима членове на УС са – Илиана Ципоркова, строителен инж., председател на Съвета, Мирослав Любенов, икономист, зам.-председател и член - Васил Бенов, изпълнителен директор.
Съставът на четиричленния Надзорен съвет на дружеството остава непроменен – двамата членове от българска страна са Христо Монев и Валери Василев, допълни Бенов.
Новият изпълнителен директор Васил Бенов  е 50-годишен, семеен с едно дете. Той има 24 годишен юридически стаж, от които 15 години е адвокат.  През юни т.г. бе отбелязана 10-годишнината от пуска на съоръжението. Очаква се в късната  есен на т.г., по съоръжението да премине 10-милионното превозно средство. През 2022 г. трафикът през "Дунав мост 2“ се е увеличил с близо 15 на сто спрямо 2021 г., а за първите пет месеци на 2023 г. спрямо същия период на м.г. - с 12 процента. В годините приоритетите в дейността не са се променили. Финансовото състояние на дружеството, в което го оставям днес е много добро, каза за бившият изпълнителен директор Людмил Димитров. Приходите за 2022 г. са за около 55 млн. лева, при положение, че в страната и Европа има сериозни инфлационни процеси, а дружеството ни не е променяло таксите за преминаване по съоръжението от откриването му. Инвестиициите вложени в изграждането на моста и инфраструктурата към него от страна на България е 304 млн.евро и от страна на Румъния 96 млн. евро. Това са всичко 400 млн евро инвестиция, средства, които бяха подсигурени чрез безвъзмездната помощ от Европейската комисия в размер на 70 милиона евро и заеми. Прогнозата за тяхното изплащане е 20 години. Всяка година на акционерите, българската и румънската държава, се изплащат дивиденти в съответствие с първоначалните инвестиции, като това става след отделяне на 10 процента от средствата във фонд за бъдеща рехабилитация на съоръжението. Във всичките години от 2013 дружеството до днес е разпределяло дивиденти спрямо приноса на двете държави в изграждането на моста. Финансовите резултати показват, че "Дунав мост 2" ще се изплати по бързо от очакваното, допълни Димитров.
Днес в дружество работят общо 114 човека.
10.10.2023, 16:21 часа
3780 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha