Германската полиция арестува екстремисти, планирали да отвлекат здравния министър

Германската полиция арестува екстремисти, планирали да отвлекат здравния министър Германската полиция извърши обиски, за да арестува десни екстремисти за заговор за отвличане на министъра на здравеопазването и планиране на големи терористични нападения, предаде Анадолската агенция.
Петима екстремисти, свързани с крайнодясното движение "Райхсбургер" (Граждани на Райха), бяха арестувани по време на обиски в шест федерални провинции, съобщиха официални лица.
Според прокуратурата 41-годишният заподозрян, който беше арестуван в югоизточния град Волфратсхаузен, е участвал в плановете преди две години да отвлече министъра на здравеопазването Карл Лаутербах заради налагането на строги мерки срещу коронавируса.
Десният екстремист е планирал да пътува до Хърватия и да закупи пистолет, който да бъде използван в заговора за отвличането на Лаутербах, съобщиха прокурорите пред обществената телевизия Bayerische Rundfunk (BR).
Съобщава се, че другите четирима заподозрени са подкрепяли или активно са участвали в планове за извършване на терористични нападения с цел всяване на хаос в цялата страна и сваляне на демократичната система в Германия.
Последователите на Райхсбургското движение отхвърлят легитимността на Германия и твърдят, че страната се управлява от членове на така наречената "дълбока държава". Много от тях отказват да плащат данъци и често влизат в конфликт с властите.
По оценки на германската агенция за вътрешно разузнаване BfV групата има 23 000 последователи.
11.10.2023, 11:26 часа
286 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha