Стягат Празник на реколтата и сетивата в Горна Бела речка

Стягат Празник на реколтата и сетивата в Горна Бела речка Монтанското село Горна Бела речка ще бъде домакин на празник на реколтата и сетивата.
"Акцентите в програмата на инициативата са пазар на стоки от региона, детска грънчарска работилница, етно музика и фюжън джаз импровизации с инструменти от различни точки на света, танцово-музикална миниатюра. В рамките на събитието ще се състои за първи път и форум за любителски съвременни изкуства", каза организаторът на празника Мариана Асенова.
"Празникът на реколтата и сетивата е роден миналата година в тази му форма, но от самото начало, от 2003 година, годината в която точно преди 20 години ние започнахме нашите изследвания и дейности в Горна Бела речка и в региона, месната храна, локалната храна, сезонната храна - храната, която хората приготвят за себе си, винаги е била съществена част от всичко което правим", добави тя.
"Миналата година организаторите решават да съчетаят храната с другите изкуства, защото храната, особено домашно приготвената, е истинско изкуство", допълни още Мариана Асенова.
"Направихме за първи път този микс между празник на реколтата и сетивата с един сетивен проект на швейцарски артисти, с които сме изключително горди, че избраха Горна Бела речка, когато бяха на изследователска мисия в България. И така Бела речка се оказа в центъра на един постер, заедно с Топлоцентрала в София и още четири големи културни институции в четири големи града - Велико Търново, Бургас и Пловдив", каза Асенова.
Освен рецепти от Северозападния край, на празника на реколтата и сетивата ще бъдат представени и такива от Полша и Иран.
"Ще има интересни представители на тази кухня. Иран не за първи път гостува в Горна Бела речка - едно семейство са, което живее в България от няколко години и се занимава с приготвянето на храна, така че те ще представят своите версии на "Лято, запазено в буркани". А пък дамата, която е от Полша, тя от 30 години живее в България и тя също е представи полската традиция в запазването на слънцето и летните емоции в буркан", заяви още организаторката.
Акцент в събитието в село Горна Бела Речка са и детската грънчарска работилница, в която децата ще могат да изцапат ръцете си с глина.
"Всичко, което предлагаме е абсолютно подходящо за хора от 1 до 101 години. За нас е много ценно родители и деца да имат възможност заедно да преживеят нещо извън София, в природата. Защото природата е мястото, в което зареждаме и създаваме тези емоции, които ни помагат след това да се справяме и да сме активни и адекватни във всички останали наши действия. Затова природата е място, в което ние изключително развиваме наши дейности.
По време на празника ще се проведе първото издание на Форум за любителски съвременни изкуства.
Съвременните изкуства дават възможност да няма това ясно разделение, което го виждаме в класическите зали между публика и изпълнители. Тоест всеки един човек от публиката във всичко, което сме предвидили и в кукления спектакъл, и в работилницата "Танцувай МЕ!", и в концерта с Ралица Ковачева Бежан и Петър Йорданов - Бъни - всичко е свързано с участието на публиката. Публиката участва активно, тя не е пасивна, не седи, няма граница между сцената и местата за публиката", каза Асенова. 
"Идеята за създаване на форум за съвременни изкуства се ражда по интересен начин", каза Катерина Вълчева, секретар на Народно Читалище" Изгрев 2019" в село Горна Бела речка.
"Ние осъзнахме, че всъщност съвременни изкуства почти нищо не означава за хората даже и в София, а какво остава за хората извън София, още повече. След като започнахме проекта със съвременен танц, изведнъж решихме, че бихме могли, благодарение на финансирането от Национален фонд "Култура", да развием идеята във всички съвременни изкуства. Така че форумът е един красив край на тазгодишния проект, но всъщност е едно начало, в което би ни се искало да съберем малко по малко всички артисти или любители, които се занимават със съвременни изкуства, независимо в кое направление, дали танц, дали изобразително изкуство, приложно или литература, за да ги обединим", допълни тя.
Началото на Празника на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка е тази събота, 21 октомври, от 11.30 часа и ще продължи до 22 часа. 
16.10.2023, 16:49 часа
767 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha