В Австрия заловиха страховита банда, ръководена от българин /снимки/

В Австрия заловиха страховита банда, ръководена от българин /снимки/ Нашенец оглавява банда, обирала бижутерии и банкомати във Виена, Австрия, и задигнала близо половин милион евро. Спецчастите и ченгетата разбиха престъпната група при мащабна операция. За това съобщават шефът на полицията в Долна Австрия Франц Поп, шефът на полицията Щефан Пфандлер и Детлеф Полай - директорът на австрийските спецчасти "Кобра", пред тамошните медии, съобщава австрийският сайт Хойте.
Триото обирджии попада в радара на ченгетата още през май. От тогава до началото на октомври извършва 4 дръзки обира в Австрия. Щетите към момента са оценени на няколко милиона.
Първият обир е на 22 май и се разиграва във Вьозендорф. Нашенецът, на 29 години, и двамата холандци задигат БМВ от Виена. С откраднато возило отиват до тузарски мол във Вьозендорф. Там успяват да се промъкнат през вход, от който минават миниванове, за да зареждат магазините. Екшънът се разиграва към 4 сутринта. Нашенецът и единият холандец се врязват с немското возило във витрината на бижутерията. Грабват каквото успяват за няколко минути. Бягат от мола, а отвън ги чака другият холандец, приготвил кола за бягство. След като се изнизват от австрийското градче, подпалват и другата кола. Кримитриото успява да се офейка с общо 150 000 евро в бижута и скъпоценни камъни. Щетите на търговския обект са за около 55 000 евро, а щетите на мола са за още 70 000 евро. Двете изгорени возила са оценени на 26 000 евро. Впоследствие ченгетата гледат записите от камерите, но не успяват да хванат дирите на нашенеца и холандците.
Не минава и месец, и бандата се задейства отново. Планът им е абсолютно същият, но този път удрят мол във Виена. Триото задига колата на 45-годишен виенчанин. Отново се промъкват през входа за зареждане на търговския обект. Врязват се във витрината и задигат каквото могат. Този път плячката им е оценена на 180 хиляди евро. Щетите на бижутерския магазин са около 50 хиляди евро, а 70 000 евро ще струва ремонтът на мола. Този път обаче излизат от мола с колата и я подпалват отпред. После се изнизват и отново ченгетата им губят следите, но не се налага да чакат толкова дълго, за да ударят отново.
На 26 юни нашенецът решава да удари аукционната къща Доротеум в Нойщат. Крадат кола, този път изключително мощно БМВ. Пристигат пред аукционната къща, но планът им не успява да пожъне успех. Опитват се да проникнат в Доротеума, но няколко души ги забелязват въпреки късния час и празните улици и това стряска бандити. Те поставят експлозивите, но чуват сирените на ченгетата. Все пак се опитват да измъкнат поне нещо. Взривяват витрините с експлозиви, но тъй като забелязват в далечината патрулките, които хвърчат към тях, успяват да грабнат само една малка антика на стойност 2800 евро. Мятат се на мощното БМВ и подпалват с мръсна газ. Този път се разминават на косъм с белезниците. Започва напрегната гонка из улиците на Нойщат, но полицията не успява да ги настигне. Даже самите полицаи казват, че уменията на шофьора са били уникални и не са виждали някой да може да шофира по този начин. В крайна сметка колата е открита изгорена на следващия ден в Вайгелсдорф, Баден. От взривното устройство аукционната къща е почти сравнена със земята. Щетите са близо 100 хиляди евро.
Тогава решават да сформират екип, които да се фокусира само и единствено върху триото обирджии. Намесват се няколко полицейски звена и спецчастите "Кобра". Започват да наблюдават потенциални обекта, които може да са набелязани от бандата. Ченгетата дебнат и дебнат, но следа от обирджиите няма. Минава юли, минава август, минава и септември без нито един обир на бижутерия, който да отговаря на тяхното амплоа. Полицаите са почти обезкуражени, когато на 6 октомври кримитриото се появява отново.
През нощта на 6 октомври бандата отново задига БМВ във Фишаменд, Долна Австрия. С откраднатото возило пътуват до град Маркграф Нойзидъл. Този път целта не е бижутерия, а банка. Нашенецът поставя взривно устройство на банкомата, който е в сградата на банката, и натиска копчето. Целият район закънтява от взрива. Обирджиите набързо събират каквото могат, и бягат към Виена. Плячката им този път е над 100 хиляди евро. Нанесените щети са над 200 000 евро на сградата на банката плюс щети на стопански постройки, които все още не могат да бъдат количествено определени.
Нашенецът и холандците пристигат във Виена, след като успешно се измъкват на ченгетата, но правят грешка. Решават да запалят возилото, но са забелязани от граждани, които сигнализират на полицията. Когато ченгетата разбират, че трима души палят кола, веднага се усещат, че това е бандата, която им се изплъзва от месеци. Полицаите пращат над дузина ченгета, но в цивилни коли. Успяват да хванат дирята на бандитите, които се измъкват с наета от тях кола. Проследяват ги до апартамент и ги изчакват да се приберат и да мине малко време.
След няколко часа отряд "Кобра" нахлува в жилището и им щраква белезниците. Оказва се, че нашенецът е наел апартамента и колата под наем и е ръководил групата, действаща в Австрия. В момента триото е в ареста и съвсем скоро ще им бъдат повдигнати обвинения. Грозят ги доста години зад решетките.
18.10.2023, 20:15 часа
8398 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha