Откриха ремонтирана черква за храмовия ѝ празник в Берковско /снимки/

Откриха ремонтирана черква за храмовия ѝ празник в Берковско /снимки/ Църквата „Свети апостол и евангелист Лука” в берковското село Бокиловци бе осветена вчера - на храмовия празник 18 октомври. Видинският митрополит Даниил отслужи света литургия. Цялото село се събра в двора на черквата, за да почете празника.
Това лято Михаил Захариев решава да сформира инициативен комитет за възстановяване на черквата и обявили дарителска сметка.
„Всеки помогна, хора от селото, община Берковица, приятели от София, Монтана, Враца, от цяла България се отзоваха и започнахме“, разказва Захариев.
"За 4 дни е направен покривът, но и вътре трябва ремонт. Хората от селото помагат, кой с каквото може – с жива сила, техника. Каменната стена на черква е измита с водоструйка", каза още той.
„На кофата на багера се бяха качили, за да измият стените. Тук стърчаха греди, покрив нямаше. Всичко направиха момчетата“, сподели 85-годишният Езекия Христов – Зеки, който досега е отговарял за храма. „Има още какво да се направи. Трябва ограда на черквата и гробищния парк. Бокиловци е живо и ще го има“, категоричен бе Михаил Захариев.
Хората са убедени, че с ремонта на църквата, започва едно ново начало на берковското село.
19.10.2023, 10:43 часа
636 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha