Недоносени бебета в кувьози в Газа са изложени на риск

Недоносени бебета в кувьози в Газа са изложени на риск Отделението за интензивни грижи за новородени в болница "Ал Шифа" в Газа е изправено пред "огромна катастрофа", тъй като липсват основни животоспасяващи лекарства. Има опасност от прекъсване и на електрозахранването, заяви ръководителят на отделението.
Д-р Насер Булбул разказа пред Ройтерс, че отделението работи само с 10 апарата за изкуствена вентилация. Има и остър недостиг на основни лекарства, включително антибиотици.
"Всички бебета тук са с тегло под нормата и се нуждаят от денонощни интензивни грижи. Разполагаме с апарати за изкуствена вентилация, но сега седем от тях не работят, защото не разполагаме с подходящите кабели. Така ни остават 10 апарата“, разказа д-р Булбул.
Той отправи призив да бъдат изпратени необходимите медицински консумативи за това критично отделение.
„В противен случай сме изправени пред огромна катастрофа. Ако електричеството спре в тези отделения, където има 55 бебета, ще загубим всички в рамките на 5 минути", предупреди лекарят.
Там се намира бебе, което е родено в 26-а гестационна седмица и тежи 880 грама. Майката е била докарана с линейка, след като къщата до нея е била поразена. 
„Тя беше насочена към родилната зала, беше паникьосана. Оценихме състоянието ѝ и решихме, че се намира във фаза на раждане. Роди това бебе и то бе прието в интензивното отделение. Не разполагаме с необходимите и основни животоспасяващи медикаменти и затова то беше поставено на апарат за изкуствена вентилация през първите пет дни от живота му“, разказва още д-р Булбул.
Лекарите от неговия екип лекуват не само новородени, но и всички деца, които се нуждаят от медицинска помощ от около 60 000 души, намерили убежище в болницата.
23.10.2023, 11:45 часа
319 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha