За пръв път от повече от половин век: Камбанен звън огласи Горна Бешовица на Архангеловден

За пръв път от повече от половин век: Камбанен звън огласи Горна Бешовица на Архангеловден На големия християнски празник Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден) - 8 ноември, Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейска света литургия в православния храм „Св. Архангел Михаил” в мездренското село Върбешница. 
В празничното богослужение взеха молитвено участие енорийският свещеник отец Владислав Цветанов и дякон Симеон Борисов от Врачанската епархия. 
За тържествената атмосфера допринесоха черковни песнопения, сред които „Достойно есть” и „Многая лета”, както и православният молитвослов „Символ на вярата“ („Символ верую“). 
Храмовия празник на църквата във Върбешница уважиха новоизбраният кмет на община Мездра Иван Аспарухов, кметът на селото Магдалена Динкова, както и миряни от каменоделското селище. 
Най-малките християнчета, дошли да се черкуват, бяха 3-годишната Дебора Динкова и 6-годишните братя близнаци Михаил и Цветин Лазарови, първородни синове на сем. Теодор и Красимира Лазарови от гр. Роман. В деня на Св. архангел Михаил и на другите небесни безплътни сили трите невръстни деца приеха и своето първо причастие. 
В края на богослужението Негово Високопреосвещенство благослови енориашите и им раздаде нафора. 
Храмов празник днес честваха още два православни храма в община Мездра - тези в Крета и в Руска Бела, в който също бяха отслужени празнични богослужения. 
Навръх Архангеловден за пръв път от повече от половин век Горна Бешовица беше огласена от камбанен звън. Основната заслуга за това е на бившия кметски наместник и благодетел на селото Иванчо Велчов, по чиято инициатива в момента христолюбиви местни жители правят нова камбанария на старинната църква „Св. Димитър“, съградена в началото на 60-те години на XIX век и осветена на Димитровден - 8 ноември по стар стил, през 1864 г. 
08.11.2023, 16:58 часа
824 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha