Политически сили обвиниха правителството, че помага на "Лукойл" да заобикаля санкциите

Политически сили обвиниха правителството, че помага на "Лукойл" да заобикаля санкциите Представители на различни политически сили в 49-ото Народно събрание разкритикуваха действията на правителството "Денков - Габриел" след вчерашните разкрития на брюкселското издание "Политико". Според публикувано там международно разследване рафинерията "Лукойл" се е възползвала от вратичка в нормативната уредба, за да изнася преработен в България петрол на трети пазари. Така, според разследването, 1 млрд. долара от търговията с горива, извършена в нарушение на санкциите срещу Русия, са отишли за военните нужди на Кремъл. Автори на заключенията са организацията "Глобъл Уитнес", българският Център за изследване на демокрацията и Центърът за изследване на енергията и чистия въздух. Изводите в доклада бяха потвърдени от премиера Николай Денков, който коментира, че тези неща се знаят, но правителството не може да направи нищо, защото няма контрол над операциите по море.
Основният говорител по темата в ГЕРБ - бившият енергиен министър Делян Добрев, който отдавана настоява да отпадне предсрочно изключението от европейските санкции, което допуска внос на руски петрол в България, използва новите разкрития, за да критикува управляващите за пореден път:
"Санкциите ги заобикаля "Лукойл" с активната подкрепа на българското правителство в лицето на сегашния премиер (Николай Денков - бел. авт.), миналогодишния премиер (Кирил Петков - бел. авт). и финансовия министър (Асен Василев - бел. авт.)", заяви той, пропускайки управлението на служебния кабинет "Донев".

Добрев неведнъж е лансирал тази теза, като последно по време на предизборната кампания подчертаваше, че премиерът всеки път заплашвал с оставка, ако дерогацията падне. "Хранилката на "Лукойл" се оказва, че е по-голяма, отколкото предполагахме", коментира тогава Добрев.
Днес той преповтори тезите си, а именно, че всички ползи от дерогацията са за "Лукойл" и за режима на Путин, но не и за хората, и заяви, че са радва, че комисията започва разследване.
"Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин", каза той, а на въпрос дали има риск сглобката да се счупи заради дерогацията, отговори: "Дай боже."
По повод твърдението на "Лукойл", че при преминаването към неруски петрол краткосрочен шок при доставките не може да бъде избегнат, Добрев коментира, че през 2020 г. и 2021 г. е имало месеци, в които рафинерията е преработвал само неруски петрол. "Те би трябвало да имат готовност, ако ние решим в срок от 24 часа да премахнем дерогацията, да имат готовност за алтернативни доставки", добави той, след което съобщи, че подготвя ново предложение за премахване на дерогацията.
Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски също коментира темата: "От тези международни разследвания виждаме, че всичко, което говорим, е факт".
"За нас дерогацията трябва да отпадне веднага и ако това не се случи, партиите, които не го подкрепят, са про-Путин партии. Демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии", каза той.
Енергийният експерт от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски от своя страна призова Националната агенция за приходите (НАП) и митниците да започнат проверки на всички сделки, сключни от "Лукойл", за да бъде изяснено дали има злоупотреби със санкциите или с дерогацията. По думите му ако бъдат открити такива нарушения, може да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата.
Рибарски обаче подчерта, че внезапното прекратяване на изключението за внасяне на руски петрол би бил "неразумен подход" заради идващата зима. "Ще предложим дерогацията да отпадне евентуално през март, нещо, което на нас ни се струва по-разумо", добави той.
Представители на опозиционните партии БСП и "Има такъв народ" коментираха, че досега са подкрепяли дерогацията, защото щом е дадена такава възможност на България от Европейската комисия, страната трябва да се възползва от нея.
"Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация и е правил някакви шашми, е необходимо наистина разследване, което да докаже, че наистина някой е нарушил правилата. (...) Трябва да се изясни и дали правителството е подпомагало "Лукойл" да нарушава изключението", коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев.
По думите му е притеснително, че нещо, което е трябвало да служи за подпомагане само на българската икономика, се ползва за облагодетелстване от нерегламентирана печалба. "Поставяме се в невероятна ситуация, вина за което има само настоящото правителство", смята той.
Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по-притеснителен бил фактът, че продължава натискът върху "Лукойл", а не че компанията не се е съобразила със санкциите на ЕС.
10.11.2023, 13:15 часа
645 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha