САЩ предупредиха Китай за "сериозни последствия", ако предоставят помощ на Русия

САЩ предупредиха Китай за "сериозни последствия", ако предоставят помощ на Русия Съединените щати предупредиха Китай да не подпомага руския отбранително-промишлен сектор, като подчертаха, че в противен случай Китай ще се сблъска със сериозни последствия, стана ясно от изявление на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, съобщи newsukraine.rbc.ua.
Тя проведе среща с вицепремиера на Китай Хе Лифенг в Сан Франциско.
Двамата са провели откровени, директни и продуктивни дискусии относно двустранните икономически отношения между САЩ и Китай, както и широк кръг от въпроси в области на сътрудничество и различия.
Йелън подчерта необходимостта от прекратяване на незаконната война на Русия срещу Украйна и значението на установяването на справедлив мир, който зачита суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.
Министърът на финансите на САЩ подчерта, че китайските компании не трябва да оказват материална подкрепа на отбранително-промишления комплекс на Русия.
Тя изрично заяви, че ако го направят, ще понесат сериозни последствия. Най-вероятно шефът на Министерството на финансите е визирала нови санкции срещу Китай.
Въпреки че официално Китай поддържа позиция на неутралитет по отношение на войната в Украйна, медиите многократно съобщават за военното му сътрудничество с Русия. През юли 2022 г. The Wall Street Journal съобщи, че доставките на микрочипове от Китай за Русия са се удвоили през първите пет месеца, а износът на алуминиев оксид, необходим за производството на метален алуминий и производството на оръжия, се е увеличил с 400 пъти.
Службата на директора на националното разузнаване на САЩ съобщи, че Китай доставя на Русия технологии и оборудване, които са все по-жизненоважни за войната на Москва срещу Украйна.
11.11.2023, 08:48 часа
419 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha