Украински части стъпиха на левия бряг на Днепър, по тях летят ракети и снаряди

Украински части стъпиха на левия бряг на Днепър, по тях летят ракети и снаряди Русия обяви за първи път, че някои украински войски са завладели позиции на контролираната от Москва страна на река Днепър, огромният воден път, който разделя фронтовата линия в Южна Украйна, предаде АФП.
Признанието дойде след като президентът Володимир Зеленски каза, че това е бил "труден ден" за Киев поради смъртоносните руски удари в източната част на страната. Устойчив украински пробив през реката би отбелязал значителен тактически успех за Киев, чието контранастъпление досега не е успяла да обърне хода на 21-месечната война.
„Малки групи“ украински войници бяха разположени по източния бряг на река Днепър и бяха „блокирани“ в малкото село Кринки, каза назначеният от Москва ръководител на Херсонска област Владимир Салдо в публикация в Telegram. Но той настоя, че те са изправени пред „огнен ад“ от руска артилерия, ракети и дронове и понасят тежки загуби. Руските и украинските сили са окопани от двете страни на река Днепър, откакто Москва се изтегли от западната част на област Херсон миналия ноември.
Това беше последната голяма териториална промяна в конфликта, като оттогава и двете страни не успяха да постигнат напредък, въпреки че организираха множество офанзиви. Салдо каза в сряда, че "около една и половина вражески роти, предимно в малки групи", в момента са на страната, контролирана от Русия. Според руската информационна агенция ТАСС една рота в руската армия се състои от всичко от 45 до 360 войници.
„Нашите допълнителни сили вече са разгърнати. Врагът е блокиран в Кринки. За тях е организиран огнен ад: към тях летят бомби, ракети, тежки огнехвъргачки системи, артилерийски снаряди и дронове“, каза Салдо. Коментарите му бяха първото признание на високопоставен руски служител, че Украйна е успяла да си осигури някои позиции от контролираната от Русия страна на реката. AФП не успя да провери неговите съобщения и мащабът на пресичането на Украйна не беше ясен.
От средата на октомври руски военни блогъри, близки до армията, съобщават, че малки групи украински войници успешно преминават реката. По-рано тази седмица Кремъл отказа коментар, като препрати въпросите към министерството на отбраната. То заяви отделно, че е заловило малка група украински войници, "опитващи се да се закрепи на левия бряг".
И Киев, и Москва редовно твърдят, че са убили голям брой "вражески" войници, въпреки че нито една от страните не коментира собствените си загуби. Макар сравнително статичната фронтова линия, както Киев, така и Кремъл отрекоха конфликтът да е в задънена улица. Андрий Ермак, началник на щаба на Зеленски, каза във вторник, че украинските сили са „укрепили опора на левия бряг на Днепър“, без да предоставя подробности. Кринки, където според Салдо украинците са били хванати в капан, е малко село на 35 километра от Херсон по течението нагоре и на изток на реката. Удържането и укрепването на всяка позиция от контролираната от Русия страна на река Днепър може да представлява трудно предизвикателство за украинските войски. Подобният на блато терен затруднява десант на амфибии, а Русия има значителен достъп до работна сила и оборудване от източната страна на реката.
Русия продължава да удря Южна и Източна Украйна при атаки, които според Киев са насочени към гражданска инфраструктура. Двама спасители, пристигнали на мястото на руския удар в Запорожка област, са били убити от втори удар, съобщи министърът на вътрешните работи Игор Клименко в социалните медии. "Спасителите бяха на мястото за минути. След това окупаторите удариха отново", каза той. Жертвите са на 31 и 34 години, допълни той. Не е ясно къде и кога е извършена атаката. Губернаторът на региона каза по-рано, че Русия е извършила три ракетни атаки срещу град в Запорожска област в сряда, убивайки един човек и ранявайки други седем. „Взривната вълна и осколките са повредили къщи, две коли и стопански постройки, разположени в близост до мястото на ударите“, каза губернаторът Юрий Малашко. Вътрешното министерство съобщи, че при друга атака през нощта руският обстрел на висока сграда е убил двама души в източния град Селидове в Донецка област. „Към момента има двама загинали в Селидове“, каза той. Телата на 59-годишен местен мъж и 85-годишна жена са били извадени от развалините. Във вечерното си обръщение Зеленски предупреди, че вероятно има още хора под развалините.
16.11.2023, 10:52 часа
310 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha