Административният съд във Видин решава за квотите в Общинския съвет

Административният съд във Видин решава за квотите в Общинския съвет Административният съд във Видин даде ход на делото, образувано по жалби от Политическите партии ГЕРБ и "Има такъв народ". Представители на двете политически сили обжалват решението на Общинската избирателна комисия за разпределението на мандатите в Общинския съвет във Видин и искат тяхното преизчисляване. 
На заседанието присъстваха само трима от призованите 33-ма общински съветници като страна по делото. Милен Милчев от "Има такъв народ" поиска да бъде назначена експертиза, която да даде заключение правилно ли е изчислено разпределението на мандатите в Общинския съвет по метода "Хеър-Ниймайер" и дали правилно са разпределени квотите по партии. Председателят на Общинската избирателна комисия във Видин Даниел Боянов обясни, че искането е неоснователно, защото мандатите не се определят от ОИК, а от фирмата "Информационно обслужване", която има договор за тази дейност с Централната избирателна комисия, като софтуерът за изчисление е сертифициран от Министерството на електронното управление и е валиден за цялата страна. ОИК-Видин ще предостави на съда оригинално извлечение от "Информационно обслужване", от което е видно коя партия какви бройки общински съветници получава. Общинският съветник от ПП ГЕРБ Александра Рачева отправи искане към съда Община Видин да предостави протоколите и бюлетините от 7 секционни избирателни комисии. Според жалбата от ГЕРБ видеонаблюдението на броенето в тези секции показвало, че недействителни бюлетини за "БСП за България" са били обявени за действителни от комисиите. Това ощетявало резултата на ГЕРБ във Видин, заради което настояват за повторното им преброяване. Адвокатът на общинския съветник от БСП Величко Кирилов - Кирил Груев, посочи, че съгласно практиката на Върховния административен съд не е допустимо само въз основа на видеонаблюдение да се иска повторно преброяване. 
Съдията-докладчик по делото Росица Славчева обяви искането на ГЕРБ за повторно ръчно преброяване на бюлетините за неоснователно, защото протоколите от посочените секции са подписани от членовете на СИК без възражения. По отношение на искането за преизчисление на квотите в Общинския съвет, съдия Славчева назначи извършването на експертиза. Вещото лице Румен Кънчев ще направи повторно пресмятане по метода "Хеър-Ниймайер" на база предоставените от "Информационно обслужване" данни. Съдът ще се произнесе по жалбата в понеделник, 20 ноември.
16.11.2023, 15:27 часа
731 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha