Административният съд потвърди избора на Златко Живков за кмет на Монтана

Административният съд потвърди избора на Златко Живков за кмет на Монтана Административният съд в Монтана потвърди решение 161 на общинската избирателна комисия, с което Златко Живков е обявен за избран кмет на община Монтана на първия тур на местните избори на 29 октомври.
Дело 688 се гледа по жалби на кандидата за кмет на ПП-ДБ Теменужка Цветкова и кандидата за кмет на „Възраждане" Петър Петров.
Според мотивите в решението на съдия Соня Камарашка откритите нарушения в две от секционните избирателни комисии - в село Габровница и в квартал „Кошарник" няма да доведат до промяна на резултата от гласуването.
В съдебна зала бяха броени бюлетините от двете секции и изгледани записите от броенето в няколко СИК-а.
„Избран за кмет е кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове. В конкретния случай половината от действителните гласове е 8969 гласа, а спечелилият има 11 701. Следва да се отбележи, че дори и при приетите от съда за СИК №122900064 в Габровница промяна в разпределението на гласовете по кандидатски листи от хартиените бюлетини по отношение на кандидат № 68 - вместо 489 се установиха 481 действителни бюлетини и по отношение кандидат № 42 - П.Н.П. от „ВЪЗРАЖДАНЕ", вместо 14 действителни, се установиха 16 броя действителни бюлетини, като това не променя резултата. В кв. „Кошарник" за кандидат № 68 - З.С.Ж. вместо 463 действителни бюлетини, се установиха 454 действителни бюлетини, което няма да доведе до промяна в резултата и извода, че З.С.Ж. издигнат от МК „СДС/ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС", е получил повече от половината от действителните гласове, за да бъде избран за кмет на първия тур. До промяна в резултата не би довело и цялостното изключване на действителните гласове от СИК Габровница", пише съдия Камарашка.
Административният съд в Монтана потвърждава решение 161 на Общинска избирателна комисия-Монтана, с което на основание чл. 452 от ИК и въз основа на получените данни от протоколите на СИК е обявен за избран кмет на Община Монтана – Златко Софрониев Живков, издигнат от МК „СДС/ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС", като правилно и законосъобразно.
Решението подлежи на касационно обжалване чрез Административен съд-Монтана до Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.
21.11.2023, 13:48 часа
832 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha