СЗО: Китай не е открил нов патоген зад епидемията от пневмонии

СЗО: Китай не е открил нов патоген зад епидемията от пневмонии Китайските власти не са открили нов патоген зад масовите случаи на пневмония, засягащи особено децата. Това съобщи Световната здравна организация след видеконферентен разговор с Пекин в четвъртък.
Китай не съобщава за "необичайни или нови патогени" и отдава нарастването на грипоподобните заболявания на свалянето на ограниченията за COVID-19 и на сезонното увеличаване на вирусните инфекции, съобщи агенцията на ООН.
В средата на седмицата СЗО обяви, че е поискала повече информация от китайските власти след медийни съобщения за препълнени болници, особено в северната част на страната, но също в Пекин, като основен повод за тревога са многобройни случаи на неуточнена пневмония при деца.
Експерти на СЗО са разговаряли с китайските здравни власти в четвъртък, като те са ги уверили, че причина за повишената заболеваемост са премахването на ограниченията за COVID-19 и настъпването на студения сезон и циркулиращите известни патогени като грип, микоплазмена пневмония (Mycoplasma pneumoniae), респираторен синцитиален вирус (РСВ) и тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS- CoV-2).
Наблюдава се и по-висока от обичайната за това време на годината заболеваемост от грип - предимно тип A(H3N2) и B/Victoria.
Микоплазмената пневмония и РСВ засягат повече децата, отколкото възрастните.
Китайските здравни власти са докладвали увеличение на амбулаторните консултации и хоспитализациите на деца с микоплазмена пневмония от месец май насам и с РСВ, аденовирус и грипен вирус от октомври.
Според тях, въпреки че увеличената заболеваемост в някои случаи е настъпила по-рано от обичайното, това не е изненадващо предвид отпадането на COVID-19 и е било наблюдавано и в други страни.
СЗО съобщава, че китайските власти не са открили необичайни или нови патогени или необичайни клинични прояви, а само общо увеличение на случаите.
Като причина за нарастването на заболеваемостта може да е и въведеното от средата на октомври засилено амбулаторно и болнично наблюдение за респираторни заболявания, което е довело до разкриването на повече инфекции, се казва в съобщение на здравната агенция на ООН.
СЗО все пак отбелязва, че информацията, с която разполага, е ограничена и рискът от увеличената заболеваемост при децата не може да се оцени изцяло.
"Въпреки това поради настъпването на зимния сезон се очаква тенденция на нарастване на респираторните заболявания; съвместната циркулация на респираторни вируси може да увеличи тежестта върху здравните заведения", се казва в съобщението.
Засега Световната здравна организация не препоръчва никакви ограничения в пътуването до и от Китай, но съветва китайските власти да съблюдават принципите за спазване на дистанция от болни хора, оставане вкъщи при заболяване, за провеждане на тестове и медицински грижи, за носене на маски, за осигуряване на добра вентилация и практикуване на редовно миене на ръцете. Тези инструкции са валидни за всички инфекции, разпространявани по въздушно-капков път.
24.11.2023, 11:26 часа
272 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha