Община в Северозапада е с най-висока младежка безработица в страната

Община в Северозапада е с най-висока младежка безработица в страната Видинската община Чупрене е с най-висока младежка безработица в страната, сочат данни на Агенцията по заетостта. Повече от половината хора на възраст от 16 до 29 години нямат работа.
Усилията на Общината са към осигуряване на квалификация и програми за временна заетост, каза кметът Мария Тодорова.
"Участваме във всякакви програми. Даже последната, която беше за наемане на младежи до 29-годишна възраст, където наехме 24 човека на територията на община Чупрене - трайно безработни, за съжаление. Оказва се, всъщност, че повечето от тях не бяха много заинтересовани към изпълняването на задълженията си по програмата. Тук всъщност е и фактът, че трайната безработица ги кара да не желаят толкова да бъдат част от проблемите на общината, така да се каже", коментира Мария Тодорова. 
Вероника Илиева е координатор по програма за временна заетост. Договорът ѝ ще приключи през март следващата година, но се надява да остане на работа в Общината, защото има необходимото образование, за разлика от повечето си връстници. 
"Почти никой не работи от тях - доста е трудно тук, в тази част на България, да си намериш работа. Повечето са безработни, за съжаление".
Според Вероника Илиева основната пречка пред младежите от общината да намерят работа е липсата на образование. Но тя отбеляза, че дори и да имаш средно образование, например, пак не е сигурно, че ще успееш да намериш трудова реализация./БНР
30.11.2023, 10:18 часа
744 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha