Преброиха белоглавите лешояди във Врачанския Балкан

Преброиха белоглавите лешояди във Врачанския Балкан Преброяване на белоглавите лешояди се извърши в районите на страната, които обитават тези птици. Едно от местата е Природен парк "Врачански Балкан". Преброяването е организирано от Българското дружество за защита на птиците.
"При нас изброихме в този ден 53 белоглави лешояда в целия район, като броихме на 6 точки в парка, на територията на Природен парк "Врачански Балкан". Денят беше доста особен, духаше много силен вятър, във високите части беше ураганен. Много топло време, стигна до около 20 градуса тогава и птиците много летяха, не кацаха на традиционните места", каза Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП), участник в преброяването. 
В преброяването се включват представители на Природен парк "Врачански Балкан", фондация "Екообщност", Северозападното държавно предприятие, ДЗХП.
Белоглавите лешояди сформират двойки още през зимния период и заемат местата за гнездене. Локализираните по места птици се счита, че са привързани към района като гнездящи, има и зимуващи, както и млади птици. Мониторингът досега показва, че броят на тези птици в района е 70-80.
Идеята да се прави преброяване на белоглавите лешояди в един ден в цялата страна е да не стане дублиране между отделните райони, защото белоглавите лешояди могат да изминат за един ден по 200-300 километра. 
08.12.2023, 10:18 часа
798 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha