Близо 100 журналисти са убити през 2023 г.

Близо 100 журналисти са убити през 2023 г. Водеща организация, представляваща журналистите по света, изрази днес силно безпокойство за броя на медийните служители, убити по света през 2023 г., докато са изпълнявали служебните си задълженията, като например във войната на Израел срещу "Хамас", отнела живота на повече журналисти, отколкото който и да е друг конфликт през последните 30 години, предаде Асошиейтед прес. 
В годишен доклад Международната федерация на журналистите заяви, че 94 журналисти са били убити от началото на 2023 г., а почти 400 журналисти са вкарани в затвора. Организацията призова за по-силна защита за медийните служители, както и за подвеждането под отговорност на извършителите на нападенията срещу тях. 
"Необходимостта от нов глобален стандарт за защита на журналистите и ефективното му прилагане на международно ниво никога не е била толкова голяма, отколкото е сега", заяви председателката на МФЖ Доминик Прадалие. Според организацията 68 журналисти са били убити, докато са отразявали конфликта между Израел и "Хамас" след нападението на радикалната групировка срещу израелската територия на 7 октомври. Това прави средно на ден от над един журналист и 72% от всички смъртни случаи на журналисти по света. МФЖ заявява, че повечето от убитите са били палестински журналисти в ивицата Газа, където израелските сили продължават да настъпват.
"Войната в Газа е по-смъртоносна за журналистите от всеки друг конфликт от 1990 г. насам, когато МФЖ започва да отчита броя на журналистите, убити по време на изпълнение на служебните си задължения", отбелязва организацията и допълва, че смъртните случаи са с "безпрецедентен мащаб и темпо на загуба на живота на медийни професионалисти".
Украйна също "остава опасна държава за журналисти" почти две години след руската инвазия на украинската територия, подчертава МФЖ. Организацията допълва, че трима репортери и медийни работници са били убити в този конфликт от началото на годината. Групата за защита на журналисти съобщи също за смъртни случаи на медийни работници в Афганистан, Филипините, Индия, Китай и Бангладеш. 
МФЖ изразява безпокойство, че престъпленията срещу медийни работници остават безнаказани и призова правителствата да "хвърлят пълна светлина върху тези убийства и да се въведат мерки за гарантиране на безопасността на журналистите." Организацията отчита спад в броя на убитите журналисти в Северна и Южна Америка, като миналата година броят им е бил 29, а от началото на 2023 г. броят им е седем. Според данни на групата трима журналисти от Мексико, един от Парагвай, един от Гватемала, един от Колумбия и един американец са били убити, докато са разследвали действията на въоръжени групировки или злоупотреба с държавни средства. 
Африка остава този регион в света, в който броят на смъртните случаи на журналисти е най-малък, но организацията изтъкна "три особено шокиращи убийства" в Камерун и Лесото, които според МФЖ трябва да бъдат разследвани докрай. 
Общо 393 медийни служители са били вкарани в затвора тази година, каза организацията. Най-много от тях (80 души) са задържани в Китай и Хонконг, следвани от 54 задържани в Мианма, 41 задържани в Турция, 40 задържани в Русия и окупирания Крим в Украйна, 35 задържани в Беларус и 23 задържани в Египет. 
08.12.2023, 14:23 часа
288 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha