Екстрадират в Германия българин за източване на сметките на чужденци

Екстрадират в Германия българин за източване на сметките на чужденци Варненският окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест спрямо 28-годишен българин който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.
Според германските власти, Никола Б. и други негови колеги, които работели в колцентър в офиси в София и Варна, подвеждали чуждестранни клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби.
Инвеститорите имали възможност да следят нарастването на сумите в платформа, която разследващите установили, че всъщност е манипулативен софтуер. Реално вложения със средствата не били правени, а депозитите били превеждани по сметки на престъпната група.
Според германската прокуратура, измамите, извършени лично от Никола Б., в периода 17.01.2019 г. до 04.12.2020 г. в Мюнхен, Нордхайм и други населени места в Германия са 40 за общо 328 951 евро.
Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът, е 15 години лишаване от свобода.
Европейската заповед за арест е издадена на 19 септември тази година от Районния съд в Бамберг. Българинът беше задържан на 25 октомври тази година във Варна.
След направено искане до германските власти, Варненският окръжен съд получи задължителната гаранция, че при осъдителна присъда, българинът ще бъде върнат у нас за изпълнение на наказанието.
Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до влизане в сила на съдебния акт.
12.12.2023, 16:03 часа
368 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha