Милен Керемедчиев за Шенген: Нидерландия имаше последователна политика

Милен Керемедчиев за Шенген: Нидерландия имаше последователна политика „Няма изненада. Нидерландия имаше последователна политика. В последните 12г. казваше едно и също нещо. Трябва да видим напредък в борбата с корупцията, да има върховенство на закона и т.н. Вижда се, че в парламента вървят тези промени и ветото на Нидерландия падна.“
Това каза дипломатът Милен Керемедчиев.
"Това, че г-н Вилдерс спечели изборите, не смятам, че ще промени позицията на Нидерландия. Не е ясно дали г-н Вилдерс ще успее да състави правителство. Това са 35 депутати от 150. Много трудно вървят преговорите там. Няма желание в останалите партии да се коалират с него. Много е вероятно г-н Рюте да подпише позицията на Нидерландия - България да бъде член на Шенген. Борбата е с Австрия, която продължава да не вдига ветото срещу нас и Румъния".
"Няма как да ни разделят от Румъния. Това щеше да стане, ако Нидерландия държеше своето вето, защото то беше само срещу България. Австрия остава, която има претенции и срещу Румъния, и срещу България.
Украйна в момента се раздира от война. Има окупирани територии. Знаете, че едно от условията за членства в ЕС е страната кандидат да има мирни отношения със своите съседи. Молдова също изказа радост за европейската си перспектива", заяви дипломатът.
"Това предложение за "въздушен Шенген" е наше от преди 11г., когато имаше много такива страни, които ни се противопоставяха. Австрия е влязла така - на 2 стъпки, Словакия е последната страна, която също е влязла на 2 стъпки. България също иска подкрепа от Фронтекс. Връщането на бежанците - тук говорим за два вида потоци на бежанци. Първият е тези, които са поискали убежище в България. Ние сме предоставили това убежище и те след това са заминали за Австрия нелегално. Австрия иска да ни върне тях. Организационен е проблемът. Като се върнат у нас, нищо не ги задържа пак да отидат там. Те имат свободно движение в страната", каза още Керемедчиев.
"Вторият казус е с нелегалните мигранти, които не са заловени в България, само преминават, но в Австрия, когато ги хванат декларират, че са минали първо оттук в ЕС. Така Австрия няма как да докаже, че те са били тук обаче и да ни ги върне".
"Според мен трудно ще убедим Австрия да вдигне своето вето за пълноправно членство. Реалистично можем да влезем първо в Шенген по въздух и това да стане факт около март месец. Март и октомври авиокомпаниите сменят своите програми. Трябва и физическа работа за регулиране на потоците по летищата. Вероятността да влезем в Шенген по въздух през март е реалистична. По-скоро според мен би отнело около година, за да убедим Австрия за пълноправно членство.
Вратата за въздушен Шенген беше затворена за нас над 16г. В момента вратата е открехната. Ставайки член на Шенген дори частично, ние ставаме член на Шенген. Оттук нататък ние присъстваме на всички сбирки на Шенгенските държави. Започваме да издаваме и Шенгенски визи. Започваме да вървим по този път. 80% от икономическите ни интереси са при сухопътни граници, но в момента е по-добре да влезем с единия крак вътре, отколкото да сме и с двата отвън", допълни той.
16.12.2023, 12:27 часа
360 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha