Предложение: По-високи такси за хазарта и повече приходи за бюджета, от тях – близо 70 млн. лв. за култура

Предложение: По-високи такси за хазарта и повече приходи за бюджета, от тях – близо 70 млн. лв. за култура По-високи такси за хазарта предлагат партиите, които подкрепят правителството. Това ще доведе до повече приходи в бюджета - около 100 милиона лева. От тях 68 милиона лева ще бъдат раздадени за култура.
Останалите средства ще бъдат похарчени за възнаграждения в детски градини и ясли, за детски онкологичен център, за БАН, както и за нов център по киберсигурност.
А друга част от допълнителните приходи ще подпомогнат храмове, болници и училища, които купуват електричество на регулярни цени.
Депутатите в бюджетната комисия от управляващото мнозинство (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС) отхвърлиха всички предложения на опозицията между първо и второ четене, включително настояването на ИТН да бъде върнато ДДС от 20% за ресторантите.
ИТН и „Възраждане“ предложиха държавните енергийни компании да не внасят в хазната 100% дивидент, но това не беше одобрено. От „Възраждане“ поискаха също за една година парите от вноските в частните пенсионни фондове да се пренасочат към НОИ, но и това не беше подкрепено.
На заседанието на бюджетната комисия присъстват представители на бизнеса и синдикатите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреди, че в три сектора - „Земеделие“, „Градски транспорт“ и „Здравеопазване“, зрее недоволство, защото не са планирани по-високи разходи за заплати.
Според Димитров има 1,1 милиарда лева повече в Здравната каса, но нула лева за увеличение на заплати. „Това, което не сте направили, ще доведе до напрежение след Коледа. Гответе се за протести и стачки“, каза той.
Депутатите се скараха заради повече капиталови разходи от допълнителни 4 милиона лева за сградата на Народното събрание. Тошко Йорданов от ИТН каза, че остава с усещане за „корупционна сделка“ за закупуване на нова система за гласуване, монитори и устройства за вота на народните представители в зала.
Днес депутатите от бюджетната комисия гласуват текст по текст Закона за държавния бюджет през 2024 г.
17.12.2023, 16:32 часа
484 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha