Германия иска подобряване на сигурността по външните граници на ЕС

Германия иска подобряване на сигурността по външните граници на ЕС Вътрешният министър на германската провинция Брандбенбург, която граничи с Полша, заяви, че според него трябва да се подобри охраната на външните граници на Европейския съюз след постигнатия тази седмица компромис от ЕС по въпроса за убежището, предаде ДПА.
"Ако външните граници на ЕС останат толкова пропускливи и трябва да приемаме допълнителни хора от граничните процедури, ще имаме влошаване", заяви Михаел Щубген, вътрешен министър на провинция Бранденбург, която обгражда Берлин. "Това трябва да върви ръка за ръка с подобряване на сигурността по външните граници срещу контрабандистката мафия."
Очаква се от януари Щубген да поеме председателството на срещите между вътрешните министри на 16-те германски провинции, отбелязва ДПА.
Държавите от ЕС и Европейският парламент постигнаха съгласие за стандартизирани процедури по външните граници на ЕС. Планът предвижда много по-строга обработка на хора от страни, които се считат за относително безопасни. Докато не бъде взето законово решение по молбата им за убежище, търсещите убежище трябва да бъдат настанявани в приемни центрове при строги правила.
Предстои Европейският парламент и държавите членки на ЕС да дадат окончателното си одобрение.
"Смятам, че процедурата по външните граници на Европа за очевидно неоснователни молби за убежище е необходима", каза Стубген. "Лагерите по външните граници обаче трябва първо да бъдат създадени и да са подходящи в хуманитарно отношение", подчерта регионалният министър, според когото планираният механизъм за солидарност за разпределяне на бежанците е "първата правилна стъпка".
В противен случай не би могло да се постигне споразумение.
"Много по-разумно би било да се приемат бежанци директно от кризисните региони чрез програми за прием", добави Щубген, който от месеци води кампания в подкрепа на фиксирани проверки на границата с Полша.
Германската федерална министърка на вътрешните работи Нанси Фезер разпореди такива проверки по границите с Полша, Чехия и Швейцария в средата на октомври и удължи мярката с цел по-ефективна борба с контрабандата и ограничаване на незаконната миграция. След това броят на незаконно влизащите в страната бежанци значително намаля, отбелязва ДПА.
Щубген заяви, че неговата провинция Бранденбург е приела около 60 000 бежанци през последните 24 месеца, докато в момента в провинцията има само около 4500 чужденци, които трябва да напуснат страната.
"Репатрирането е важно, но всъщност не е решение на основните предизвикателства", каза Щубген. "Доброволното връщане е наш абсолютен приоритет, а ние имаме два пъти по-голям брой депортации. Решението обаче трябва да се базира преди всичко на ограничаването на достъпа".
23.12.2023, 13:44 часа
353 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha