Провеждат избори за кметове на 2 села в Мездренско

Провеждат избори за кметове на 2 села в Мездренско Частични местни избори ще се проведат в мездренското село Крета. Причината – предсрочно прекратените правомощия на настоящия кмет на населеното място Васил Дацев. Решението е на Общинската избирателна комисия в Мездра.
В края на месец декември миналата година в избирателната комисия е постъпило писмо от местния парламент в железничарския град, че има основание за предсрочното прекратяване на правомощията на управника на Крета. Според наличните данни като кмет Дацев в едномесечен срок от полагането на клетва не е изпълнил задълженията си по чл.41 ал.3 ЗМСМА, и не е предприел никакви действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговски дружества, нито в същия срок е уведомил местния парламент в Мездра и ОИК за подобни предприети действия. Към писмото е приложен доклад на постоянната комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към ОбС Мездра. Приложени са удостоверения за актуално състояние на „ВД КОМПЛЕКС“ ЕООД гр.София и „МЕТАЛПРО“ ЕООД гр.София, от които се установява, че към 19.12.2023г. са с действащ статус и към 20.12.2023 г. едноличен собственик на капитала и управител на двете търговски дружества е Васил Антимов Дацов. Същият е член и на Проверителна комисия на НЧ “Изгрев 2023г.“ - Крета. На 28-и декември ОИК са уведомили кмета на Крета, като са му дали 3-дневен срок за възражения и сочене на доказателства.
Според Общинската избирателна комисия в Мездра са налице предпоставки за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на кметство Крета, тъй като той е едноличен собственик на капитала и управител на две търговски дружества.
От общинската избирателна комисия са уведомили Централната избирателна комисия, за решението си, което подлежи на оспорване пред Административен съд-Враца, в 7-дневен срок от обявяването му на интернет страницата на ОИК и на общодостъпното място, определено с решение на ОИК.
Междувременно стана ясно, че избори ще има и в мездренското село Люти брод. До частичния местен вот се е стигнало заради смъртта на досегашния селски управник  Николай Христов. Той е починал на Бъдни вечер, а в средата на тази седмица от Общинската избирателна комисия в Мездра излязоха с решение за прекратяване на пълномощията му. За действията си ОИК е уведомил Централната избирателна комисия. На ход е ЦИК, която трябва да реши кога ще се проведат избори и президента Румен Радев да издаде указ.
04.01.2024, 13:12 часа
887 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha