Кандидат за президент на САЩ ще вади страната от НАТО

Кандидат за президент на САЩ ще вади страната от НАТО Кандидатът за президент на Републиканската партия Вивек Рамасвами възнамерява да изтегли страната от НАТО, ако спечели президентските избори през 2024 г., пише Politico, позовавайки се на източници, запознати с изявлението му.
Както отбелязва изданието, ако Рамасвами или друг политик, който споделя възгледите му за НАТО, победи, дните на Северноатлантическия алианс „ще бъдат преброени“.
„Кандидатът на Републиканската партия Вивек Рамасвами заяви, че ще изтегли САЩ от НАТО“, се казва в статията.
Според Politico Рамасвами смята, че отдавна е време да се предприеме подобна стъпка. В същото време старшият политически съветник Триша Маклафлин отказа да коментира директно плановете си по отношение на НАТО, но не опроверга позицията си за алианса.
"Вивек има сериозни опасения, че повечето съюзници в НАТО не изпълняват ангажиментите си за военни инвестиции. Той също така смята, че разширяването на НАТО след Студената война е увеличило неоправдано риска от голям конфликт с Русия", каза Маклафлин.
Както отбелязва изданието, въпреки мнението на политика за ролята на Съединените щати в алианса, Рамасвами не се стреми напълно да изключи страната от световната политика.
Президентските избори в САЩ са насрочени за 5 ноември 2024 г. Според социологическите проучвания бившият президент Доналд Тръмп е категоричен фаворит сред републиканците. Очаква се срещу него да застане настоящият държавен глава Джо Байдън. В същото време Тръмп, както показват резултатите от социологическите изследвания, е напълно способен да спечели изборната надпревара.
06.01.2024, 10:46 часа
396 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha