НАП влезе на проверка в BILLA и OMV

НАП влезе на проверка в BILLA и OMV

Националната агенция за приходите е започнала масирани проверки на австрийските компании BILLA и OMV. Те се осъществяват в магазините на търговската верига в цялата страна, както и в бензиностанциите на OMV.
Информацията бе съобщена първо от "24 часа", а след това потвърдена и от БНТ. Официално съобщение от НАП за проверките до момента няма, но финансовият министър Асен Василев също потвърди за проверките.
От приходната агенция са обяснили неофициално, че става дума за "регулярна проверка", но не посочват дали тя засяга други компании освен австрийските.
BILLA се проверява от НАП съвместно с БАХБ по регламента за деклариране на стоки с висок фискален риск, както и за качеството на месото, което се продава в магазините, уточняват от НАП. Следва проверка и на производителите и вносителите на стоки за австрийската верига магазини.
Бензиностанциите OMV се проверяват относно спазването на акцизното законодателство.
В София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас. Проверки има също и във Велико Търново, където инспектори има в два супермаркета на австрийската верига, посочва "24 часа". От веригата бензиностанции OMV се проверяват обекти в Плевен, София, Варна, Пловдив и Бургас. Там заедно с данъчните има и служители на Агенция Митници. 
Вниманието върху тези две австрийски компании не изглежда случайно - проверките се случват на фона на политическия спор за Шенген между Виена и София. Ден преди това председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев призова за бойкот на австрийските фирми, което предизвика бурни реакции.
"Натиск не се оказва. Текат проверки сигурно в още 500, 600 и дори 700 фирми в страната в момента", потвърди по-късно за проверките и финансовият министър Асен Василев. 
"Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, при които има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки", обясни министърът.
Въведеният от 1 януари засилен контрол върху движението на стоките с висок фискален риск, каквито се хранителните стоки и горивата, предизвика огромно недоволство от страна производители, търговци и превозвачи. Днес следобед МФ и НАП имат срещи с представители на засегнатите браншови организации за изясняване на възникналите неясноти и проблеми около задължителното предварително деклариране пред НАП на всеки превоз на такива стоки на територията на страната.

10.01.2024, 16:46 часа
660 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha