ГЕРБ е готова да подкрепи Асен Василев за вицепремиер при ротацията

ГЕРБ е готова да подкрепи Асен Василев за вицепремиер при ротацията

ГЕРБ-СДС ще подкрепят назначаването на финансовия министър Асен Василев за вицепремиер при ротацията, ако “Продължаваме промяната“ направи това предложение, каза лидерът на СДС Румен Христов в сряда пред бТВ.
"Предстои ротация на министър-председателя - сменят се Мария Габриел и Николай Денков. Решение на ПП-ДБ е дали Денков ще стане вицепремиер. Моето мнение е, че е по-добре да има политически фигури в следващия кабинет, за да носят отговорността пряко. Асен Василев би могъл да е вицепремиер.", каза Румен Христов.
От думите му стана ясно, че ГЕРБ разглежда вариант Асен Василев да бъде назначен за вицепремиер, вместо Николай Денков.
Малко по-късно премиерът Денков коментира, че опцията е Асен Василев да бъде назначен за втори вицепремиер. Споразумението за избора на ротационното проавителство предвижда Денков да заеме сегашното място на Мария Габриел като вицепремиер и министър на външните работи.
"Ако ГЕРБ държат на предложението си, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер след ротацията", коментира Денков в сряда.
Денков предупреди, че всяко отклонение от това, което е договорено първоначално, може да се отрази на стабилността на управлението. Той коментира, че сравнението на Бойко Борисов между ротацията в кабинета и скачването към орбитална станция, е много удачно.
“Орбиталната станция не трябва да търси друга траектория“, каза премиерът.
В отговор на въпрос дали има нужда от коалиционно споразумение, той припомни, че правителството е показало, че може да работи и без коалиционно споразумение, но призна, че за някои политически въпроси е добра да има такова.
"Това, което е договорено още при състава на правителството, е, че министри ще бъдат сменяни, само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че трябва да бъде направена смяна. Девет месеца е твърде кратък период, ние имаме програма за 18 месеца. Така че е много по-добре министрите да продължат работата си, за да продължат това, което са започнати", каза Денков.
Според него министрите трябва да бъдат оставени да работят и след ротацията.
"Важно е всеки министър да бъде оценяван според това, което е свършил. Една или друга медийна изява не може да бъде основа за смяна на министър. Аз имам представа кой и как се представя - в следващите дни това ще бъде обсъдено с Мария Габриел", каза премиерът.
В отговор на въпрос каква ще бъде ролята на ДПС при договарянето на министри, Денков каза: "Ако искаме да гласува и ДПС за това правителство, за да има по-широка подкрепа то, трябва да минем през разговори с ДПС. Колкото по-широка подкрепа имаме, толкова по-добре, но тя не е задължителна".
Румен Христов (ГЕРБ-СДС) обаче твърди, без да споменава имена, че има министри, които не се справят с работата си и трябва да бъдат сменени.
Той напомни, че по време на лидерската среща в четвъртък ще бъдат обсъждани и кандидатите за Конституционния съд. По думите му договорката е един да предложи ГЕРБ-СДС и един - ПП-ДБ. Той уточни, че договорките по ротацията, членовете на регулаторите и на Конституционния съд първо ще се дискутират в тесен кръг, а след това в по-широк формат.
“Обсъждаме Десислава Атанасова“, потвърди той неофициалните информации, че председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС може да стане конституционен съдия.
Депутатът добави, че наред с нейното име в коалицията коментират и евентуалните кандидатури на Радомир Чолаков и Екатерина Захариева.

10.01.2024, 16:12 часа
280 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha