Двама са загинали при трудови злополуки в Монтанско през 2023 г.

Двама са загинали при трудови злополуки в Монтанско през 2023 г. Две трудови злополуки с фатален изход са станали в област Монтана през миналата година. При първата е загинал работник след падане от водонапорна кула, при втората живота си загуби шофьор на снегорин, при обработка на заледен участък от главен път Е.79 край село Смоляновци
Средно по пет нарушения са констатирали при проверките си служителите от Областната инспекция по труда. Най-рискови по отношение на спазване на изискванията за безопасни и здравословни условия на труд остават строителството, ресторантьорството и търговията.
През изтеклата година има увеличение и на наетите без трудов договор. Те са 82 при 72 за 2022 г.  съобщи директорът на Инспекцията по труда в Монтана Димитър Петров.
При проверка инспекторите са открили заведение, в което шестима от общо 7-членния персонал били без трудови договори. В групата имало и двама непълнолетни. Пропускът вече е отстранен, но за всеки такъв случай се налага санкция, което не може да бъде по-ниска от 1 500 лева.
През изтеклата година заради риск за живота и здравето на работниците инспекцията по труда е спряла 16 опасни съоръжения и обекти.
24.01.2024, 16:53 часа
669 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha