ЕС отпуска 400 млн. евро на Турция за възстановяване от земетресенията през 2023 г.

ЕС отпуска 400 млн. евро на Турция за възстановяване от земетресенията през 2023 г.

Европейската комисия съобщи, че е подписала споразумение с Турция за предоставяне на безвъзмездна помощ от 400 милиона евро. Средствата са за възстановяване от миналогодишните опустошителни земетресения в страната, пише БТА.
Това е най-големият финансов принос от европейския фонд за бедствия за държава, кандидатстваща за присъединяване към ЕС, се отбелязва в съобщение на комисията, цитирано от кореспондента на БТА Николай Желязков.
Предвижда се предоставените средства да послужат за възстановяване на здравна и училищна инфраструктура, за управление на отпадъчните води и за осигуряване на временен подслон. Турция трябва да използва сумата в следващите 18 месеца и да представи финансов отчет шест месеца след изтичането на този срок.
Комисията отбелязва, че земетресенията в Турция през февруари 2023 г. засегнаха 16 милиона души и причиниха големи щети. За справяне с непосредствените последици ЕС осигури 78,2 милиона евро хуманитарна помощ и предостави допълнително 66,8 милиона евро за здравеопазването и уязвимите хора в страната. ЕК предостави също 355,6 милиона евро за бежанците, приети от Турция в засегнатите от бедствието райони.

07.02.2024, 16:20 часа
171 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha