Тайланд се готви да забрани употребата на марихуана за развлечение

Тайланд се готви да забрани употребата на марихуана за развлечение Две години след като Тайланд легализира канабиса, страната изглежда се готви да наложи забрана на употребата "за развлечение" и да разбие свободния пазар на наркотици, съобщи Асошиейтед прес.
Легалният канабис засили туризма и земеделието в Тайланд и доведе до появата на хиляди магазини, но се сблъсква с обществения отпор заради схващанията, че недостатъчното регулиране е направило наркотика достъпен за деца и е предизвикало престъпност.
Миналата седмица министърът на здравеопазването Чонланан Срикау заяви, че е препоръчал на кабинета проектозакон, който ще забрани употребата на канабис за развлечение, като същевременно ще позволи употребата му за медицински цели. Очаква се кабинетът скоро да одобри изпращането му в парламента.
Текстът на законопроекта, който беше разпространен за обществено обсъждане през януари, предвижда употребата на канабис "за развлечение или удоволствие" да се смята за престъпление, наказуемо с глоба от 60 000 бата (около 1 700 американски долара). В него се разрешава използването на медицинска марихуана, но не се посочват подробности за това как ще се контролира това използване.
Тайланд е първата държава в Азия, която легализира канабиса. Декриминализацията беше оглавена от партията "Бхумджайтай", която я превърна в основна част от платформата си в кампанията за парламентарните избори през 2019 г. Крепостта на партията е в бедните североизточни райони на страната, където тя обеща на фермерите, че канабисът ще бъде нова доходоносна култура.
13.02.2024, 16:25 часа
236 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha