Руски военен блогър се самоуби 2 дни след като обяви, че Русия е загубила 16 000 войници в Авдеевка

Руски военен блогър се самоуби 2 дни след като обяви, че Русия е загубила 16 000 войници в Авдеевка Известният руски военен блогър Андрей Морозов „Мурц”, автор на телеграм канала "Нам пишут из Янины", се е самоубил. Това съобщават негови колеги военни кореспонденти и блогъри в социалната мрежа. По първоначална информация той се е застрелял. 
Преди дни, на 18 февруари, Морозов публикува дълъг пост, в който отправи критики към командването на руските сили заради недостатъчното обезпечаване и допускането на голям брой жертви при продължилата няколко месеца атака на град Авдеевка. Според него, руснаците са загубили около 16 000 войници. 
Тази сутрин в канала му се появи предсмъртно писмо. В него той обяснява, че е бил подложен на натиск от страна на командването да изтрие поста си. Оплаква се от преследване от страна на „политически проститутки, водени от известния телевизионен водещ от държавната телевизия "Россия 1" Владимир Соловьов.
"Другарю полковник, по ваша заповед ме принудиха да изтрия поста от моя телеграм-канал. А Вас ви е принудило вашето командване, опирайки се на старата, добра, армейска колективна отговорност", написа тогава "Мурц".
След премахването на публикацията на 20 февруари, в Кремъл се проведе среща между Путин и Шойгу, на която беше обсъдено превземането на Авдеевка. Министърът на отбраната съобщи за превземането на града „с минимални загуби“.
Морозов се бие на страната на сепаратистите в Донбас от 2014 г. Той е един от основателите на „Координационния център за съдействие на Новоросия“ и бивш лидер на национал-сталинската групировка „Червен блицкриг“. През 2008 г. е осъден на три години затвор след обстрел на офиса на "Единна Русия" на Кутузовски проспект в Москва. 
21.02.2024, 15:27 часа
394 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha