Собственикът на Vivacom "глътна" и "Булсатком"

Собственикът на Vivacom "глътна" и "Булсатком" След лавина от жалби и въпреки критиките и съмненията придобиването на "Булсатком" от собственика на "Виваком" вече е факт. Това обяви в съобщение до медиите компанията купувач:
"Юнайтед Груп" (United Group), водещ доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, приключи успешно сделката по придобиването на "Булсатком" – доставчик на сателитна телевизия и интернет за домакинствата и бизнеса в България", се казва в прессъобщението.
Сделката предизвика ожесточени спорове, защото създава гигант на телеком пазара. Според другите два големи телекома, а и според много експерти и независими анализатори това вреди на конкуренцията. Но Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не видя проблем и въпреки скандалите разреши на "Юнайтед груп" да добави към притежанията си в България и "Булсатком".  "Юнайтед" е собственик на "Виваком", на медийната група "Нова Бродкастинг Груп" и на вестник "Телеграф".
Според Николай Андреев, главен изпълнителен директор на "Виваком" и "Булсатком", обединяването на силите е "добра новина за потребителите", тъй като щяло да даде на абонатите на "Булсатком" достъп до повече HD канали и до над 30 000 заглавия от видеотеката на EON, а също и по-качествен интернет. 

КОЙ Е КУПУВАЧЪТ
Кой стои всъщност зад придобиващото дружество?  "Юнайтед Груп България"? Трудно е да се проследи, защото собствеността му се размива в сложни междуфирмени отношения. От решението на КЗК по казуса се разбира, че купувачът на "Булсатком" не е голямата "Юнайтед Груп", а нейно дъщерно дружество - "Юнайтед Груп България". То е собственост на "Словения Броудбанд С.а р.л." - компания, регистрирана в Люксембург. Тя е собственост на "Юнайтед Груп Б.В", Нидерландия, която на свой ред се притежава от "Адриа Мидко Б.В.", чийто капитал се държи от "Адриа Топко Б.В.", което е собственост на "Самър БидКо Б.В". Веригата не спира дотук" - "Самър БидКо Б.В" е дъщерно дружество на "Самър МидКо Б.В.", което пък е собственост на "Самър Перънт С.а.р.л.", Последното предприятие е 50% притежание на "Самър Инвест С.а р.л." и на още един акционер, чието име КЗК не посочва.
С други думи, остава загадка кои са истинските, крайните собственици. 
28.02.2024, 11:09 часа
438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha