Експерти: Икономиката на Русия остава устойчива въпреки санкциите

Експерти: Икономиката на Русия остава устойчива въпреки санкциите САЩ и Европа наложиха значителни икономически санкции на Русия след началото на войната в Украйна. Въпреки това икономиката на Москва остава устойчива. Тя има изгледи за продължаващ положителен ръст, съобщава Voice of America (VOA).
Близо 15 хиляди санкции бяха наложени на руското правителство, на физически лица и компании. За продължаващия въпреки всичко растеж на руската икономика допринесе военната помощ от страна на Северна Корея и Иран, но и иновативното руско инженерство.
Много предприятия бойкотираха Русия.
Над 1000 световноизвестни марки са ограничили дейността си в страната или изцяло са се оттеглили от нея.
От 2021 г. насам обаче китайският износ за Русия е нараснал с над 120%. В замяна на това руският петрол постъпва именно в Китай.
"От гледна точка на Китай има износ и внос. От гледна точка на вноса те се превърнаха в най-големия клиент в света за руски нефт и въглища", обясни Кенет Померанц от Чикагския университет.
Западните санкции замразиха активите на Руската централна банка, определиха таван на цените на руския петрол и затвориха въздушното пространство на Европейския съюз за руски самолети.
Въпреки всичко, икономиката на страната продължава да расте.
"Трябва да се отдаде заслуженото на Централната банка на Русия. Въпреки че резервите ѝ в чужбина бяха замразени, тя се справи и бързо започна да предприема редица различни стъпки за подобряване на ситуацията", заяви Владимир Дашкеев от Университета в Сиатъл.
Освен това Москва заобикаля санкциите като внася западни стоки през съседни държави
- Грузия, Беларус и Казахстан. На фона на това Международният валутен фонд повиши прогнозата за растежа на Русия за тази година от 1,1 % на 2,6 %, информира Voice of America (VOA).
13.03.2024, 10:36 часа
162 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha