Враца става все по-красива! Започва масово залесяване, всеки квартал ще грее в различен цвят

Враца става все по-красива! Започва масово залесяване, всеки квартал ще грее в различен цвят Община Враца стартира зелена инициатива, с която градът ще стане още по-красив. Започва масово залесяване в града, като всеки квартал ще бъде уникален и ще грее в различен цвят. 
На пресконференция днес кметът Калин Каменов даде подробности за иновативната идея. Целта ѝ е градът да стане най-цветният и ароматен в България, за гордост на жителите и радост на посетителите. 
Идеята е всяка година в кварталите да бъдат засаждани по 1000 нови дървета. Направени са проучвания относно условията, в които виреят различните видове, устойчивостта им на климатичните условия, тяхната здравина, специфични особености – развитие на голяма корона или коренова система и др. След това, с помощта на ландшафтни архитекти, е създадена концепция за цветово разпределение на кварталите. Така всеки район в града ще може да си има собствен уникален дървесен акцент.
Успоредно със залесяването в града ще се осигуряват и допълнителни паркоместа. Недостигът на място за паркиране на хората налага намаляване на част от зелените площи в междублоковите пространства, които ще бъдат ограничени с до 20%. С усиленото залесяване обаче ще бъдат обособени нови такива, за разходки и отдих на хората. 
Най-големият жилищен комплекс във Враца – „Дъбника“, ще мирише на липа. „Сениче“ ще ухае на жълта акация. Див рожков ще краси ж.к. „Металург“, а „Младост“ ще потъне в люляков цвят. Центърът на Враца пък ще грее в розовата премяна на един от най-красивите дървета - японските вишни. Останалите видове, които ще бъдат засадени в кварталите, са офика, розов кестен, албиция, бадем, японска дюля, магнолия и др. 
Първоначално насажденията ще се поддържат от екипи на БКС. След това общината призовава хората също да се включат, като с разпределението на видовете по квартали хората ще знаят какво да засадят, за да направят мястото по-красиво и кой вид отговаря на специфичните условия. В рамките на проект  ще се изградят и поливни системи.
Уникалната зелена инициатива започва още този уикенд. Тя няма да натовари бюджета на общината, т.к. дърветата, с които ще стартира кампанията, са дарени от местни фирми. В следващите дни екипите на БКС ще подготвят терените за залесяване, а в деня на инициативата за всички желаещи граждани ще бъдат осигурени ръкавици и необходимите инструменти.
Кампанията започва в четири района – бул. „Крайречен“, ж.к. „Сениче“, „Дъбника“ и „Металург“, като поетапно ще бъдат обхванати и останалите жилищни квартали на Враца. Датата е 16 март /събота/, в 09:30 часа, а сборните пунктове са: за бул. „Крайречен“ – в района на Табашкия мост, за ж.к. „Дъбника“ – паркинга на РБО, за ж.к. „Сениче“ – в района на изкуственото футболно игрище, а за „Металург“ – в района между ул. „Братя Миладинови“ и ул. „Дико Илиев“. 
 
13.03.2024, 13:32 часа
6513 8
Коментари

V

14.03.2024, 12:24 часа
За какви екипи на ОП"БКС" става въпрос? Тези които се подпират на метлите по цял ден, или тези които с конкурс са назначени за "озеленители"? Колко пъти по "Крайречен булевард" и в к-с "Дъбника" се засаждаха "подарени" храсти и дървета? Къде са сега?

Данчо Попов

14.03.2024, 09:32 часа
Да сеят орехи, дълбок корен и ще има наоколо вода!

Уке

13.03.2024, 22:36 часа
Искам налъме да насадим, шъ ги чеками да цъфат! ..Донагодина

Пчеларят боже пази ни

13.03.2024, 21:49 часа
В България от векове е доказано, че най-добре виреят Чинари, Липи, Кестени, те правят най-голяма корона и сянка, но сега има проучване, че ще е по-добре с японски вишна и дюля, офика, индийски люляк! Даже ландшафтен архитект ще помага, боже!

академик Писков

13.03.2024, 17:55 часа
Моля около общината да се придържаме към Дъгата, нека НЕ крием какво си и къде си го крием във всички Нас. Да покажем , че ме истинска педалска хунта.

янко витанов

13.03.2024, 17:41 часа
ей идиот юноша бледен марш от тука бе нещастник парашутист провали враца оставка искаме промяна времето е наше мама ти ще еба увехнал гербер град на автопилот нищо наяве оправяй пътищата
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha